Посен мус колач: Кремаста фантазија готова за час!

Посните задоволства знаат да бидат неодоливо вкусни, а ова е вистинскиот доказ!
Состојки:
*За основата:
-Урми без јами 300 гр
-Мелени ореви 200 гр
-Какао 2 лажици
-Кокосово масло 4 лажици
*За кремот:
-Индиски ореви натопени во вода најмалку 4 часа 200 гр
-Кокосово млеко со густа конзистентност 200 гр
-Агаве сируп 100 гр
-Екстракт од ванила 1 лажица
-Кокосово масло 4 лажици
*За чоколадниот мус:
-Темно чоколадо 150 гр
-Кокосово млеко со густа конзистентност 200 гр
-Сируп од агава или друг засладувач 3 лажици
-прстофат сол
**Како да се подготвите:
Урмите изблендирајте ги во блендер или процесор за храна додека не се добие густа паста. Додадете ги мелените ореви, какаото во прав и кокосовото масло и измешајте додека не се соедини добро. Распоредете ја основната смеса рамномерно на дното на калапот за торта и притиснете надолу за да се прицврсти. Ставете го во фрижидер да се олади додека го подготвувате кремот.
Исцедете ги натопените индиски ореви и ставете ги во блендер. Додадете кокосово млеко, сируп од агава, екстракт од ванила и кокосово масло. Блендирајте додека смесата не стане целосно мазна и кремаста. Кремот рамномерно намачкајте го врз основата и вратете го во фрижидер да се стегне. Растопете го темното чоколадо на пареа или во микробранова печка, повремено мешајќи. Во растопеното чоколадо додајте ги кокосовото млеко, сирупот од агаве и прстофат сол, па добро измешајте додека се се соедини. Оставете малку да се излади, па прелијте со изладениот крем слој.
Тортата со мус вратете ја во фрижидер и оставете да отстои најмалку 4 часа или преку ноќ за целосно да се стегне. Пред сервирање, извадете ја тортата од калапот и исечете ја на парчиња.
Извор: Recepti.zena.blic.rs