Посни полнети пиперки: Вкусно јадење кое ќе ве држи сити долго време, а ќе заборавите дека ви недостасува месо
Ќе ве освојат на првиот залак.
Потребни состојки:
*пиперки
*1 праз, сецкан
*1 рендан морков
*200 гр мелен ориз
*1 лажица ајвар
*малку мелена пиперка
*3 чешниња сечкан лук
*сув зачин
*мелен пипер и масло
За прелив:
*200 мл варени домати
*100 ml вода
*1 лажица брашно
*малку зачин
*малку масло
*1 компир за покривање
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 220 степени. Празот и морковот се пропржуваат, па се додава сварениот ориз. Додадете ги ајварот и лукот, па мелена пиперка, зачини и бибер. Сè добро соединете. Потоа, исечете ја пиперката до средината, ставете по две лажици фил, а одозгора по еден компир. Префрлете ги во плех обложен со хартија за печење. Истурете ги доматите во сад, а потоа додадете вода и брашно, малку зачини и масло. Измешајте и истурете на дното. Потоа исечкајте го остатокот од компирот, посолете и побиберете и наредете ги меѓу пиперките. Печете 50 минути во рерна загреана на 220 степени. Најпрво покријте со фолија, а потоа откријте за да поруменат.