Посни полнети пиперки: Вкусно јадење кое ќе ве држи сити долго време, а ќе заборавите дека ви недостасува месо

Добивај вести на Viber

Ќе ве освојат на првиот залак.

Потребни состојки:

*пиперки

*1 праз, сецкан

*1 рендан морков

*200 гр мелен ориз

*1 лажица ајвар

*малку мелена пиперка

*3 чешниња сечкан лук

*сув зачин

*мелен пипер и масло

За прелив:

*200 мл варени домати

*100 ml вода

*1 лажица брашно

*малку зачин

*малку масло

*1 компир за покривање

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 220 степени. Празот и морковот се пропржуваат, па се додава сварениот ориз. Додадете ги ајварот и лукот, па мелена пиперка, зачини и бибер. Сè добро соединете. Потоа, исечете ја пиперката до средината, ставете по две лажици фил, а одозгора по еден компир. Префрлете ги во плех обложен со хартија за печење. Истурете ги доматите во сад, а потоа додадете вода и брашно, малку зачини и масло. Измешајте и истурете на дното. Потоа исечкајте го остатокот од компирот, посолете и побиберете и наредете ги меѓу пиперките. Печете 50 минути во рерна загреана на 220 степени. Најпрво покријте со фолија, а потоа откријте за да поруменат.