Здравје // Рецепти
Посен или лажен бурек: Толку е добар, ќе продолжите да го правите и откако ќе поминат деновите на постот
Посниот бурек е толку вкусен, а сепак здрав што ќе го правите и откако ќе заврши постот.
Рецепт за посен бурек од соја и печурки. За да го направите овој превкусен бурек потребни ви се:
-500 грама готови кори за пита
-3 поголеми страка млад кромид
-400 гр печурки
-100 гр соја трошки
Течност за натопување на кората:
-400 мл. минерална вода
-150 мл. масло за готвење
Начин на подготовка:
Во тава издинстајте ги младиот кромид, соја трошките и печурките. Тоа е полнењето. Додадете зачини и готово. Потоа направете течност за натопување на кората со мешање на минерална вода и масло. Со оваа течност натопете ги корите и наполнете ги корите, па печете во загреана рерна на 200 Целзиусови степени околу половина час.
Наздравје!
Фото и Видео: Youtube