Посна салата од тиквички и компир + главен ручек за старт на постите

Добивај вести на Viber

Денеска стартуваат Велигденските пости, а по тој повод Женски магазин секојдневно ќе ве инспирира со посни менија. Од посни салати, главни јадења па се до десерти.

Понеделнички, почнуваме со идеја за посна салата од тиквички и компир.

Состојки кои ќе ви требаат:

-2 средни тиквички (исечени на тенки парчиња),

-3 компири (варени, излупени и исечкани на коцки),

-1 праз (исечен на прстени),

-2 лажици маслиново масло,

-1 лажица сок од лимон,

-сол и бибер по вкус,

-свеж магдонос за декорација.

Посна салата од тиквички и компири се подготвува на следниов начин:

Избланширајте (бланширањето е постапка при која овошјето или зеленчукот се потопува во вода која врие.) ги тиквичките во врела вода неколку минути додека не омекнат, а потоа исцедете ги и оставете ги да се изладат.

Во голема чинија ставете ги компирите, тиквичките и празот.

Измешајте маслиново масло, сок од лимон, сол и бибер и прелијте врз салатата.

Добро измешајте и пред послужување посипете со свеж магдонос.

За гавен ручек во денешното понеделничко мени пак ви предлагаме да направите посен ѓувеч со печурки.

Состојки кои ќе ви требаат:

-200 гр ориз,

-400 гр печурки,

-1 кромид,

-2 моркови,

-1 црвена пиперка,

-1 зелена пиперка,

-2 домати,

-100 гр грашок (може да биде замрзнат),

-2 чешниња лук,

-1 лажичка пиперка во прав,

-сол и бибер по вкус,

-2-3 лажици масло,

-магдонос за декорација.

Се подготвува на следниов начин:

На масло пропржете ги ситно сечканиот кромид и лукот додека да омекнат. Додадете сечкани моркови, пиперки и печурки и пржете додека зеленчукот не омекне.

Додадете го оризот и кратко пропржете со зеленчукот, па додајте ги сечканите домати и грашокот. Зачинете со пиперка во прав, сол и бибер, а потоа прелијте со вода да покрие сè (околу 600 ml).

Гответе на средна топлина додека оризот не омекне, потоа префрлете го во рерна и печете на 180°C околу 20 минути, додека не порумени.

Пред сервирање посипете со свеж магдонос.