Рецепт на денот: Посни ќофтиња од наут во сос од домати

Овој вторник, Женски магазин во рамки на 40-дневниот Велигденски пост со вас споделува нов посен рецепт .
Ви предлагаме да направите посни ќофтиња од леблебија или наут во сос од домати.
Состојки
За ќофтиња:
-400 гр варен наут (или конзервиран, исцеден),
-1 мал кромид (ситно сецкан),
-2 чешниња лук (ситно сецкани),
-2 лажици маслиново масло,
-1 лажичка мелен ким,
-1 лажичка мелена пиперка,
-2 лажици брашно (пчениично, интегрално или без глутенско),
-2 лажици сечкан магдонос,
-сол и бибер по вкус.
За сосот:
-500 ml сос од домати (пасата или ситно сечкани домати),
-1 лажица маслиново масло,
-1 црвен кромид (ситно сецкан),
-2 чешниња лук (ситно сецкани),
-1 лажичка шеќер или сируп од агава (по избор),
-сол, бибер и босилек по вкус.
Посните ќофтиња од наут во сос од домати се подготвуваат на следниов начин:
Загрејте го маслиновото масло во тава и пропржете ги кромидот и лукот додека не омекнат, околу 5 минути. Во блендер или процесор за храна, измешајте ги наутот, пржениот кромид и лукот, кимот, мелената пиперка, брашното, магдоносот, солта и биберот. Мешајте додека смесата не се изедначи и соедини.
Од смесата обликувајте ќофтиња и наредете ги во плех обложен со хартија за печење. Намачкајте ги со маслиново масло и печете ги во загреана рерна на 200°C околу 20 минути, додека не станат румени и крцкави.
Додека се печат ќофтињата, подгответе го доматниот сос. Во тенџере загрејте го маслиновото масло, додадете го кромидот и лукот и пропржете додека не омекне. Додадете сос од домати, шеќер, сол, бибер и босилек. Гответе на средна топлина 10-15 минути.
Кога ќе бидат готови ќофтињата, прелијте ги со топлиот доматен сос и послужете веднаш, со тестенини, ориз или леб.