РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Вторник е одличен за посен колач со гриз и јаболки

Посен колач со гриз и јаболка е едноставен и вкусен десерт кој ја комбинира сочноста на јаболката со благиот гриз, создавајќи совршен спој на вкусови. Оваа торта брзо се подготвува и не бара многу состојки, што ја прави идеална за непланирани уживања. Нејзината сочност и арома на цимет ќе го воодушеват секој обожувател на десерти.
При подготовката на овој колач, ренданите јаболка се мешаат со гриз, шеќер, ванилин шеќер, масло, цимет, кисела вода и прашок за пециво, со што се добива богата смеса која се пече до златно кафеава боја. За дополнителна сладост, колачот се прелива со немлечно чоколадо, но и посипувањето со шеќер во прав е одлична алтернатива.
Брза и лесна посна торта со гриз и јаболка:
Состојки
За колачот:
-3 чаши рендани јаболка (околу 800 g)
-1 чаша гриз (200гр)
-1/2 чаша Шеќер (може да биде и помалку, по желба)
-10 г ванилин шеќер
-1/2 чаша Масло
-Цимет по вкус
-1/2 чаша сода вода
-1 лажичка прашок за пециво
За прелив:
-120 гр посна чоколада
-3 лажици Масло
За подготовка на тепсија:
-Презла или брашно за посипување на тавата
Подготовка на смесата за колач:
Во поголем сад измешајте ги сите состојки за колачот: ренданите јаболка, гризот, шеќерот, ванилиниот шеќер, маслото, циметот, киселата вода и прашокот за пециво. Добро измешајте ги сите состојки додека не добиете еднолична смеса.
Подготовка на тепсија:
Тркалезна тава за печење од 24 см (или помала, по желба) намачкајте ја со масло, па посипете ја со презла или брашно за да може лесно да се извади колачот по печењето.
Печење:
Распоредете ја смесата рамномерно во подготвената тава. Се пече во загреана рерна на 200°C околу 40 минути или додека колачот не добие златно кафеава боја. За да проверите дали колачот е печен, можете да проверите со чепкалка во средината – ако излезе сува, колачот е готов.
Подготовка на чоколадниот прелив:
Во меѓувреме на пареа растопете 100 гр чоколадо со 3 лажици масло. Добиената глазура рамномерно прелијте ја врз изладениот колач.
Алтернатива за прелив:
Доколку не сакате чоколаден прелив, тортата можете да ја посипете со шеќер во прав за полесна варијанта.
Дополнителни совети:
Доколку сакате колачот да биде поцврст, пред да ја ставите смесата во тавата, можете да додадете една или две лажици брашно или мелени ореви.
За уште побогат вкус, во смесата можете да додадете малку ванилин шеќер или рендана кора од лимон.