Д-р Бранка открива: По колку варени јајца на ден смееме да јадеме, сè надвор од тоа е ризик по здравјето

Прејадувањето за време на велигденските празници е честа појава, па затоа е важно да знаете колку варени јајца можете да јадете во текот на денот без да го загрозите организмот.

Јајцето е исклучително хранливо и може да замени оброк. Има исклучително висока хранлива вредност и содржи дури петнаесет витамини и минерали, од кои најважни се витаминот А и витаминот Б12.

Дека е важно велигденските јајца да се чуваат во фрижидер потенцира нутриционистката д-р Бранка Мирковиќ и вели дека е голема грешка да се чуваат на трпезата со денови.

- Велигденските јајца да се чуваат во фрижидер до седум дена, до пет дена испукани јајца. Јајцата ги бојадисуваме во петок и треба да се чуваат во фрижидер до Велигден, бидејќи јајцата навистина предизвикуваат многу големи и опасни стомачни проблеми, затоа треба да внимавате.

- Треба да се внимава и при бојадисувањето и варењето на јајцата, особено ако јајцето пукне, тогаш може да се инфицира ако некое е веќе инфицирано. Прво треба да купиме јајца кои се свежи, треба да се проверат, да се сварат правилно, да се изладат во ладна вода и секако да се одвојат веќе испуканите, не треба да се јадат. И многу е важно со што ги бојадисуваме, освен оние природни бои, кромид и сл., ги имате тие бои за храна, но имате многу опасни бои кои можат да бидат штетни и токсични.

Мирковиќ објасни и колку јајца смееме да јадеме во текот на денот.

- Женска популација две јајца, машка три, но знам дека сите јадат многу повеќе. Децата кои се физички активни може да јадат малку повеќе, но не премногу тој ден. Сепак, не треба да претеруваме бидејќи имаме и други работи за јадење, па нема да јадеме само јајца – рече таа и откри што може да се случи ако јадеме премногу.

- Се и нешто може да се испровоцира и да се активира од премногу јајца, проблеми со жолчката, дигестивниот тракт.

Бидејќи повеќето семејства подготвуваат вистинска празнична гозба, советот на нутриционистот е да се биде внимателен при подгревањето на оброците.

„Загрејте ја храната само еднаш, постојано загревање и ладење, има развој на такви бактерии за кои не сме свесни колку е опасна“, заклучува нутриционистот.

.извор:najzena