Го славиме Свети Мина: Иконата на овој светец се смета за чудотворна

Православните верници денеска слават празник посветен на славата на светиот крал Стефан Дечански, но на овој ден паѓа и уште еден празник и славата на некои домаќини Свети Мина.

Свети Мина по професија бил војник, со египетско потекло. Како вистински христијанин ја напуштил војската и отишол во планините. По извесно време свети Мина се спуштил во градот - Катунија и пред насобраниот народ ја објави својата вера во Христа.

Кнезот на тој град, некој Пирос, го запраша свети Мина кој е тој и што е. Светителот му одговори: „Татковина ми е Египет, името ми е Мина, бев офицер, но кога го видов идолопоклонството се одреков од вашите почести. Сега дојдов пред сите да Го објавам мојот Христос како вистинит Бог, за и Он мене да ме објави како Свој слуга во Царството Небесно“. 

Кога го слушна ова, Пирос го подложи свети Мина на големи маки. Го биеја, го стружеа со железни четки, го гореа со свеќи и го мачеа со разни други маки, и најпосле го убија со меч. 

Телото му го фрлија во оган за да не го земат христијаните, но тие сепак спасија од огнот некои делови. Овие остатоци ги погребаа чесно, а подоцна беа пренесени во Александрија и таму ги погребаа и над нив изградија црква. Свети Мина пострада околу 304 година и се пресели во Христовото Царство. 

Тој беше и остана голем чудотворец во двата животи, и на земјата и на небото. На секој што го слави свети Мина и во неволја со вера го повикува на помош, тој и му помага. Повеќепати се јавуваше како војник на коњ, за да им помогне на верните или за да ги казни неверните.


Mногу сведоштва за иконата на овој светец, пренесуваме неколку од соседството

Во Белград, на Ѕвездара, во храмот на Светиот великомаченик кнез Лазар, се наоѓа чудотворната икона на свети Мина која на многумина им помогнала.

- Иконата дошла нечујно, па и до ден денес не се знае со сигурност кога и како стигнала до овој храм, но како одминувало времето се повеќе се ширела веста за неа. Така е денес. Иконата е објавена по нејзиното чудесно дејство - пишува во книгата „Чудата на Света Мина“ во Белград, чиј автор е Јован Јањиќ.

Според неговите изјави во оваа книга, пред оваа икона „безброј човечки души најдоа утеха, исцеление и пат до она што го посакуваат чистите срца“.

Еден лекар бил сведок на чудо за време на операцијата благодарение на иконата Света Мина.

- Останаа можеби три, четири потези до вадењето на три и пол метри мртво црево, кога ... нешто ми светна во главата и ми укажа дека ако продолжам по тој пат, кој хируршки апсолутно се наметна како што треба, ќе се пресечат крвните садови кои ги хранат преостанатиот здрав дел од цревата. Тогаш немаше да има повеќе живот за пациентот, бидејќи немаше да ми остане здраво црево да го составам. Зачудено гледав што може да се случи во два-три потези, да го одведам детето во непосредна смрт - пишува во книгата.

-Бев пресреќен што ми дојде ова „големо сознание“ и што престанав без да направам погубно дело што ниту еден лек не може да го поправи. Во таа ситуација и стрес, не мислев на Бог, тоа дојде подоцна - се вели во сведочењето.

- По операцијата отидов во собата на началникот, кој сè уште ме чекаше таму. Во собата беа мајката и тетката на девојчето. Со солзи во очите повторно ми се заблагодарија со приказната дека двете за време на операцијата биле во црквата Свети великомаченик Лазар во близина на болницата и дека се молеле пред иконата на Чудотворна Света Мина за моите раце и успехот на операцијата – рече докторот.

Можеби оваа приказна ќе ви послужи како инспирација денес со чисто срце да се упатите кон било која црква и да се помолите пред иконата на светиот маченик. Посакајте си желба и молете се.