Највкусната солена торта од леб: Се подготвува лесно, а е иделана за празнична трпеза

Добивај вести на Viber

Солените торти дефинитивно се незаменлив дел од празничната трпеза. А оваа солена торта се подготвува многу бргу и е неверојатно вкусна, а и декоративна.

Потребни намирници:

-27 парчиња тост леб

Основно полнење:

-400 гр павлака (20% млечна маст)

-250 гр мајонез

Подготовка на основниот фил:

Во поголем сад измешајте павлака и мајонез додека не добиете хомогена смеса.

Основниот фил поделете го на три еднакви дела.

Прво полнење:

-1 дел од основниот фил

-2 лажици ајвар

-200 гр рендана шунка

Начин на подготовка: Првиот дел од основниот фил измешајте го со ајвар и рендана шунка.

Второ полнење:

-1 дел од основниот фил

-2 рендани варени јајца

-4 рендани кисели краставички

Начин на подготовка: Вториот дел од основниот фил измешајте го со ренданите јајца и краставиците.

Трето полнење:

-1 дел од основниот фил

-100 гр крем сирење

Начин на подготовка: Третиот дел од основниот фил измешајте го со крем сирењето.

Составување на тортата:

На рамен плех ставете го првиот слој од 9 парчиња тост леб.

Со првиот фил премачкајте го првиот слој тост.

Над филот наредете уште еден слој од 9 кришки тост.

Вториот слој тост премачкајте го со другиот фил.

Ставете трет слој од 9 кришки тост леб и покријте го со третиот фил.

Декорација:

Тортата можете да ја декорирате со дополнителен слој мајонез или крем сирење, а по желба украсете ја со листови свежа салата, рендано сирење или сечкана шунка.

Целата постапка за подготовка погледнете ја во видеото подолу:


Фото и Видео:  Youtube