Додајте го ова кога перете и облеката ќе биде како нова: Нема да остане ниту една флека

Дали знаевте дека црниот пипер ги отстранува дамките подобро од кој било детергент за перење? Иако звучи неверојатно, овој трик навистина функционира

Имено, додека темната и шарена облека го губи својот сјај при секое перење, белата облека добива жолти или сиви дамки. Toкму нив црниот пипер ги отстранува.

Како функционира овој трик?

Истурете 1 лажица мелен пипер во барабанот и перете ги алиштата на најниска температура. Бибер никогаш не треба да се истура со детергент, туку само во барабанот.

Црниот пипер делува во барабанот како „средство за мелење“ што ги отстранува остатоците од детергентот од конецот на ткаенината. Овие остатоци се причината зошто боите избледуваат со текот на времето, односно зошто облеката ја менува бојата.