Наједноставниот рецепт за посно јадење кое ќе го обожувате и после постите

Пребранац - грав на српски начин, без месо ќе можете да јадете и на Велики петок, а толку е вкусен што ќе се најде на менито и кога не е време за постење.

За време на постот понекогаш остануваме без идеи за подготовка на вкусни јадења, а Пребранац е многу често на менито во многу домови . Ако многу пати сте слушнале „просто како грав“, тоа е поради ова едноставно, но вкусно јадење.

Ако сакате посен грав кој се подготвува брзо, дефинитивно треба да го запишете овој рецепт, па да го пробате и ќе бидете воодушевени. Откако ќе го пробате, ќе биде на вашето мени дури и кога не е време за постење.

Еве еден рецепт кој ќе биде број еден во вашата кујна и на вашата маса.

Состојки: 

-500 гр грав

-700 гр кромид 

- 3 ловорови листови

- сол 

- Црн пипер

-2 dl масло

-1/2 лажица црвен пипер

-1/2 лажица толчена пиперка

-1/2 лажичка лута мелена пиперка

-2 чешниња ситно сечкан лук



Подготовка:

Гравот измијте го и оставете го да отстои преку ноќ да набабри. Процедете ја водата и ставете ја во тенџере да се вари. После тоа, фрлете ја првата вода, истурете ја втората и ставете ја повторно да зоврие. Во зависност од гравот, ќе помине околу еден час додека зрната убаво да омекнат. Ако гравот е сеуште тврд, додадете малку сода бикарбона.

После тоа, процедете, но не ја фрлајте целата вода. Гравот префрлете го во садот во кој ќе се готви во рерна. Потоа пропржете го ситно исечканиот кромид.

Додадете го ситно сечканиот лук, па тргнете го од оган и посолете, додајте ги биберот, мелена и толчена пиперка и ловорови листови. Во гравот додадете го динстаниот кромид и прелијте со вода за да се натопи гравот во него.

Се става во рерна на 200 степени и се динста додека водата не испари. Печете го додека не се фати убава кора и потоа гравот е готов, готов за јадење.


*Пр објава


Извор: glossy.rs

Foto: printscreen Youtube