„Јас се омажив поради телевизор“: Љубовта на овој пар трае 50 години, тајната на нивниот среќен брак е во ова

Сопружниците Хасиќиќ од БиХ цел живот го поминале кажувајќи ја вистината, не криејќи ги мислите и чувствата.

Хајрија и Шемсо Хасиќиќ од Под, село кај Травник, прославија 50 години брак, а во заедничкиот живот, како и секој пар, имале многу подеми и падови, но цврсто на нозе ги издржале сите неволји што ги снашле, со позитивен став и насмевка на лицето, пишува Блиц.

- Јас и мојот Шемсо имаме презиме, но не сме семејство, дај боже да сме, види го каков ми е, човек и пол, ако не го искарам пред камера, луѓето ќе ме слушнат - со насмевка ја започнува својата приказна Хајрија.

Хајрија и Шемсо раскажаа како се запознале.

- Во војска тргнав во 1972 година. Имав роднини во близина на нејзината куќа, отидов кај нив и ја видов на патот. Потоа се запознавме таму... Си пишувавме додека бев во војска и кога дојдов ја прашав дали сака да се омажи за мене, таа рече „да“ и толку - рече Шемсо, на што Хајрија се надоврза и ја кажа својата верзија за приказна.

-Како дојде... Излегувам од дома и ми кажуваат, гости ни доаѓаат, и сега доаѓаат тие а јас носам компири, ги гледам и реков „ох, машала, погледнете, погледнете ги момците, претпоставувам дека еден од нив е мој“. Се омажив на 15 јули 1973 година. Кај нас немаше струја синко, а јас се омажив повеќе за телевизија и светлина - низ насмевка вели Хајрија, која, како што вели, потекнувала од семејство со единаесет деца.

Како и секоја брачна двојка, така и семејството Хасиќиќ имале тешки моменти во животот.

Најтешките денови биле оние по загубата на нивниот син, кој починал во 1995 година.

После тоа ја преживеале ситуацијата кога нивниот втор син ја загубил ногата.

Сето тоа им предизвикало голем стрес, а Шемсо добил дијабетес, поради што лекарите морале да му го ампутираат стапалото.

Денеска имаат четири деца, 15 внуци и три правнуци.

И покрај тешките настани низ кои поминале, тие продолжуваат да негуваат позитивност во нивните животи.

Тие се сеќаваат на нивните тешки моменти и ги носат со себе, но продолжуваат да чекорат низ животот позитивно и насмеани.Foto: Printscreen/youtube/tatabrada.tv

извор: espreso.co.rs