Како да препознаете дали краставиците и доматите се полни со пестициди: Пресечете ги, ако го забележите ова - се ќе ви стане јасно

Како да препознаете дали овошјето и зеленчукот се полни со хемија? Тестот е многу едноставен

За да издржи овошјето, особено јаболката, во текот на зимата, често се третираат со разни хемикалии кои можат да бидат опасни по здравјето. А дали е безбедно да се јаде ваква храна заедно со кората?

Пролетта официјално започна и понудата на маркетите и намирниците вклучува овошје и зеленчук кои се чуваат цела зима. Јаболката за да издржат што подолго се третираат со восок, глицерин, парафин, калциум хлорид, а најопасна од сите овие материи е дефинил. Бидејќи, всушност, ова е производ кој настанува со рафинирање на нафта, тој има тенденција да биде канцероген.

За тоа како да се заштитите од труење од јаболка и други плодови кои се „прскаат“; зборуваат многу експерти, а првиот чекор е да се мијат во топла вода, во која може да додадете дури и сода бикарбона.

Кои видови се најбезбедни?

Доколку на пазарот купувате „домашни“ производи од докажани продавачи и за кои знаете дека не користат никакви хемикалии, можете едноставно да ја измиете кората од нечистотија и насобраната прашина. Ако ги купите во продавница, кога навистина не знаете дали се третирани, се препорачува да ги излупите.

Последиците од конзумирање на храна која е „хемиски контаминирана“ може да бидат многу опасни и да доведат до тешко труење. Сепак, постои и друга страна на овој проблем. Ако го излупиме јаболкото, тогаш всушност го фрламе главниот извор на витамини А и Ц, калциум, фосфор, железо и корисни антиоксиданси.

Постојат неколку трикови за да одредите колку е токсичен зеленчукот или овошјето. На пример, кога ќе исечете јаболко, ако видите дека брзо потемнува, можете безбедно да го јадете со кората. Карцитин во комбинација со витамин Ц ги спречува слободните радикали да го оштетат телото.

Корисна кора и друго овошје и зеленчук

Витамините Ц и П, големо количество пектин се складираат во кора од лимон. Меѓутоа, оваа храна може да се третира и со хемикалии за да се продолжи рокот на траење, па затоа треба многу темелно да се измијат пред да се отстрани кожата. Ќе ви помогнат топла вода, сода бикарбона и детергент.

Како да знаете дали се прскаат краставица и домат?

За да одредите дали зеленчукот има пестициди, можете да исечете краставица или домат и да погледнете внатре. Краставиците и доматите со токсини обично имаат жолтеникави ленти, во центарот има жолт „дел“.

Фото: YOUTUBE/SCREENSHOT/CLEAN & DELICIOUS