Колку време е потребно за да ја почувствувате разликата на вашето тело со возење велосипед?

За некого велосипедот е средство за рекреација, за други превозно средство, а за некого и едното и другото. Ги потсетуваме сегашните и идните велосипедисти зошто велосипедот е закон.

Тоа е активност која најлесно се вклопува во секојдневниот живот бидејќи велосипедот освен што е средство за рекреација е и превозно средство кое без проблем ќе ве однесе од точка А до точка Б и ќе избегнете стоење во редици.

Покрај тоа, вашиот имунолошки систем, срце, мозок и мускули ќе ви се заблагодарат за возењето велосипед затоа што велосипедот позитивно влијае на секоја од овие работи, а на крајот од денот вашето тело ќе ви се заблагодари затоа што полесно ќе заспиете благодарение на возењето велосипед.

Калории
Тука е и најомилениот плус на возењето велосипед, губењето на калории. Возењето велосипед со темпо од околу 20 km/h согорува 563 калории за еден час.

Светската здравствена организација препорачува возрасните на возраст од 18 до 64 години да имаат најмалку 150 минути умерена физичка активност неделно за да останат здрави.

А во остварувањето на оваа цел, идеален партнер може да ви биде велосипедот – доволни се само 20 минути возење дневно за да ја постигнете целта.

Вклучете го велосипедот во секојдневниот живот
Освен што е докажано дека помага да се спречат цела низа здравствени проблеми, возењето велосипед е забавна активност која лесно можете да ја вклопите во вашата дневна рутина.

Велосипедот нека стане ваше превозно средство за одење до продавница, училиште или работа.

Секако, во вашата рутина можете да вклучите и подолги возења за време на кои го управувате велосипедот со двете раце.

Со текот на времето, возењето велосипед поволно ќе влијае на вашата координација, а ја подобрува и циркулацијата, па резултатот ќе биде побрзо закрепнување на вашето тело.

Покрај тоа, со текот на времето, мускулите на долниот дел од вашето тело ќе се зајакнат и ќе се подобри подвижноста на одредени зглобови. Тоа значи дека возењето велосипед може да биде одлична вежба за луѓе со проблеми со зглобовите и артритис.

Нема да се откажете толку брзо
Конечно, сосема е можно и вие самите еднаш да сте започнале некоја физичка активност и многу брзо да се откажете од неа. Велосипедизмот многу често не е една од тие активности.

Луѓето кои го вклучуваат велосипедизмот во секојдневниот живот често се повеќе посветени на оваа активност од оние кои, на пример, се придружуваат на теретана. За разлика од другите форми на вежбање, повеќето луѓе кои се занимаваат со возење велосипед остануваат лојални доживотно.

Велосипедизмот не ги оптоварува колената како трчањето или премногу одење по некое време, а од друга страна не ви треба многу опрема како некои други активности.

Затоа следниот пат кога ќе заглавите во сообраќаен метеж на патот, додека седите зад воланот, размислете добро како велосипедот може да ви го олесни денот - и да го подобри вашето здравје.

Фото: Freepik.com
Извор: Zadovoljna.dnevnik.hr