Маркиза торта: Кремаст десерт без кора, готов за 20 минути
Оригинален руски рецепт, идеален за новогодишните празници...
Состојки за кора:
300 грама пишкоти;
350 милилитри кафе со млеко.
Состојки за фил:
5 јајца;
250 грама путер;
200 грама шеќер во прав;
400 грама црно чоколадо;
300 грама лешници.
Состојки за декорација:
250 милилитри/грама слатка павлака/шлаг;
30 грама какао.
Подготовка:
Пишкотите потопете ги во оладеното кафе и наредете ги во калап. Одделете ги белките од жолчките. Жолчките матете ги со миксер додека не осветлат. Потоа додадете го путерот (кој треба да биде на собна температура) и продолжете да матите, смесата треба да биде пенлива. Додадете го шеќерот во прав и продолжете да матите. Растопете 400 гр црно чоколадо, додадете во филот и соединете ги сите состојки. Лешниците ситно исецкајте ги и додајте ги во фил. Потоа изматете ги белките во цврст снег, и додавајте по една лажица од фил од чоколадо. Никако не мешајте со миксер, само лесно се мешајте со лажица. Истурете го филот преку бисквитите во калапот и израмнете.
Изматете ја слатката павлака (или шлагот со кисела вода) и премачкајте ја врз филот. Потоа земете мало сито, ставете какао во него и наросете преку шлагот за да ја покриете целата површина. Оставете ја тортата да се стегне, и аромите убаво да се искомбинираат во текот на ноќта.