Највкусните ситни колачи за слава: Жените ги чуваат овие рецепти како богатство

Највкусни колачиња за сите можни прилики.

Трендовите во храната се менуваат, креативните готвачи и слаткари создаваат нови рецепти за одлични десерти скоро секој ден, но едно е сигурно - ситните колачи секогаш ќе бидат одличен, сигурен избор, како за секој ден, така и за празнични трпези!

Ние собравме 10 рецепти за најубавите мрсни ситни колачи за вас!

1. Непечени чоколадни чизкејк топчиња

Состојки: 250 гр крем сирење на собна температура, 4 лажици путер, половина чаша мелени бисквити, 4 чаши шеќер во прав, 300 гр чоколадни решетки.

Подготовка: Во голема чинија измешајте ги крем сирењето и путерот заедно додека не се соединат. Додадете трошки од бисквити и добро измешајте.Додадете шеќер во прав. Покријте и ставете го во фрижидер најмалку 1 час и може да стои преку ноќ. Повторно ставете парче хартија и изместете ја смесата од фрижидерот.

Формирајте топчиња со лажицата предвидена за тоа.
Ставете го во фрижидер 10-20 минути ако се премногу меки. Растопете го чоколадото во микробранова печка, мешајте на секои 15 секунди за да не се стегне. Потопете ги топчињата во чоколадо. Вратете ги на хартија и оставете да се изладат додека не се стегне чоколадото. Можете дополнително да ги превртите во кокос, бисквити, украсни трошки и слично.

2. Солунски штангли

Состојки: 1 кг кисели јаболка, 4 портокали, 2 големи обланди, 250 гр мелени бадеми, 500 гр шеќер, 1 лимон.

Подготовка: Истурете шеќер, исцеден сок од лимон и портокал во сад и мепшајте, потоа додадете рендани јаболка и варете додека не испари течноста. Додадете ги мелените бадеми и мешајте додека смесата не се соедини.

Нанесете ја смесата на обланда, ширете го филот и ставете уште една обланда над неа. Притиснете го филот, а потоа оставете да се излади.

3. Бели бајадери со кокос

Состојки: 300 гр шеќер, 200 мл вода, 250 гр маргарин, 300 гр бисквити, 100 гр кокос, 100 гр бело чоколадо, 3 лажици масло.

Подготовка: Ставете шеќер и вода во тава и кога ќе зоврие, варете уште три до четири минути. Додадете маргарин и промешајте да се стопи. Потоа додадете мелени бисквити и кокос и сè добро измешајте.

Истурете ја смесата во плех обложен со фолија и оставете го да се стегне. Од половина од оваа смеса, можете да направите топчиња и да ги превртите во бисквит, на пример.

Растопете го чоколадото со масло и прелијте ја бајадерата, а кога ќе се стврдне исечете ја на решетки. Можете исто така да прелиете бел фондан направен од шеќер во прав и малку вода над бајадерата.

фотографии: Shutterstock

извор: stil/kurir.rs