Неделно мени за Богородичниот пост: Подгответе вкусен ручек по денови, брзо и евтино
Идеја за посен ручек за секој ден
Великиот богородичен пост започнa на 14 август, кој се смета за важен пост во кој жените постат. Бидејќи овој пост е во август, посната храна е разновидна бидејќи летната сезона се уште трае. Исто така, сите видови риби се дозволени за време на постот.
Има многу идеи за посни оброци, но и оние на вода, а ние ви претставуваме неделно мени за ручек во деновите кога постите.
Понеделник: Бел грав без месо (потребни состојки се бел грав, кромид, морков, сушена пиперка, брашно, пипер и сол).
Вторник: Посна супа - варен зеленчук со зачини и печен компир, како главно јадење. Од зеленчукот можете да земете што сакате.
Среда: пржени остриги со печурки и моркови. Може да биде придружено со некоја салата и леб по ваш избор.
Четврток: Компир салата со кромид и крап пржени на масло.
Петок: Грашок со компири, задушен кромид и моркови
Сабота: Пита со компири или со печурки и зелка.
Недела: Супа од домати со посни тестенини; боранија, салата по избор.