Неделно мени за Богородичниот пост: Подгответе вкусен ручек по денови, брзо и евтино

Добивај вести на Viber

Идеја за посен ручек за секој ден

Великиот богородичен пост започнa на 14 август, кој се смета за важен пост во кој жените постат. Бидејќи овој пост е во август, посната храна е разновидна бидејќи летната сезона се уште трае. Исто така, сите видови риби се дозволени за време на постот.

Има многу идеи за посни оброци, но и оние на вода, а ние ви претставуваме неделно мени за ручек во деновите кога постите.

Понеделник: Бел грав без месо (потребни состојки се бел грав, кромид, морков, сушена пиперка, брашно, пипер и сол).

Вторник: Посна супа - варен зеленчук со зачини и печен компир, како главно јадење. Од зеленчукот можете да земете што сакате.

Среда: пржени остриги со печурки и моркови. Може да биде придружено со некоја салата и леб по ваш избор.

Четврток: Компир салата со кромид и крап пржени на масло.

Петок: Грашок со компири, задушен кромид и моркови

Сабота: Пита со компири или со печурки и зелка.

Недела: Супа од домати со посни тестенини; боранија, салата по избор.