Новиот Џејмс Бонд не доби дозвола во Кина: Коронавирусот и се заканува на филмската индустрија

Планираната априлска премиера во Кина со последната улога на Даниел Крег како Џејмс Бонд  во “No Time to Die”  е откажана и  промотивната турнеја е одложена бидејќи земјата се справува со коронавирусот. Ова доаѓа откако Кина ги затвори скоро сите свои 70 000 кина во пресрет на ширењето на вирусот,  што ја чинеше филмската индустрија над една милијарда американски долари.

Лондонскиот „Сандеј тајмс“ објави дека дури и ако кината повторно се отворат навреме за премиерата на филмот, Крег, ко-сценаристката Фојбе Волдер-Бриџ и Наоми Харис (Мејнпенни) би биле меѓу оние кои не можат да добијат дозвола од лекарите да патуваат во Кина.

Коронавирусот (заразна болест на белите дробови) инфицира повеќе од 69,000 луѓе на глобално ниво, претежно во Кина. Уби 1.666, меѓу кои и четворица, надвор од Кина, според Си-Ен-Ен.

Економската цена веќе ја чувствува Холивуд. Кина има втор по големина бокс офис во светот. Силното покажување таму е клучно за успехот на филмовите во ерата на франшизите.

Најновиот 007 филм “Spectre“ имаше најсилно кинеско прикажување во однос на сите 24 филмови во серијалот кога заработи 83,51 милиони американски долари во 2015 година. Заработи 880,67 милиони долари ширум светот. „Одмаздници: Endgame“, највисокиот бруто-филм досега со 2,8 милијарди американски долари, во Кина заработи 614,32 милиони долари или една петтина од вкупниот број.

“No Time to Die”  е 25-ти филм во франшизата и ќе биде последен каде што Даниел Крег ќе го глуми тајниот агент  007. Франшизата допрва треба да најде наследник на Крег, кој глуми во серијалот од 2006-та година. 

Филмот е во режија на Кери Jоџи Фукунага, кој го напиша сценариото заедно со Скот З. Барнс и Валтер-Бриџ.

Крег, Харис, Џефри Рајт, Бен Вишав, Ралф Фајнс, Рори Кинеар и Леа Сејдус ги глумат своите претходни улоги во филмот за  Бонд, заедно со новодојденците Рами Малек, Ана Де Армас, Лашана Линч, Дејвид Денкик, Били Магнусен и Дали Данс Бенсалах.