Ова се 3-те главни карактеристики за лицата со менталитет на жртва: Еве како да ги препознаете - Нивниот фокус се несреќите, а на луѓето околу нив им ставаат емотивен товар

Доколку не се сеќавате на Калимерo, ќе ве потсетиме дека тој е херој од цртаните филмови - мало црно пиле со лушпа од јајце на главата. Тoa пиле  постојано е во депресија и постојано „зборува“ – „нема правда!“. Па, тој сладок мал Калимеро често е поедноставен пример на личност која постојано се жали за нешто, а психолозите би рекле дека тоа се луѓе кои имаат менталитет на жртва.

Луѓето со менталитет на жртва го прифаќаат нивниот став како начин на живот и никогаш нема да ги убедите дека го злоупотребуваат терминот жртва и го користат за да го добијат тоа што го сакаат! Постојат многу причини зошто некој може да страда од менталитет на жртва, но сите заболени имаат заеднички карактеристики.

Несигурните засекогаш ќе глумат жртва

Луѓето кои страдаат од менталитет на хронична жртва обично се несигурни за себе, постојано бараат помош и зависат од помошта на другите бидејќи не се во состојба сами да ги решат своите проблеми. Се разбира, тие никогаш нема да препознаат каде грешат самите.

Менталитетот на жртвата се смета за можен симптом на психолошка состојба, а луѓето кои го имаат често го доживуваат многу интензивно. Оваа состојба целосно влијае на нивниот живот, но и на луѓето околу нив. Секој се соочува со навистина тешки ситуации во животот и секој понекогаш е жртва на туѓо однесување или сопствени лоши одлуки, но повеќето луѓе можат да ги надминат тие проблеми, да ја тресат прашината од себе и да продолжат понатаму. За жал, не сите ја имаат оваа способност, па едноставно запаѓаат во уште поголема негативност и ја глумат жртвата засекогаш.

Препознајте личност со менталитет на жртва

Овој тип на личност не е тешко да се препознае. Доволно е само да се внимава на изразите на лицето, лошото држење и вечно песимистичкиот тон на гласот.

Секогаш се труди да го оправда она што и се случува како некаква клетва или туѓа вина. На овој начин, со таквиот став, таквата личност само го засилува менталитетот на жртвата додека не се огради од луѓето околу него.

Таа има тенденција да ги задржува своите чувства и да избегнува да преземе каква било можна одговорност за нејзините несреќи.

Тие секогаш ќе ги обвинуваат другите за нивниот недостаток на емпатија и желба да им помогнат, така што личноста со менталитет на жртва генерално се чувствува фрустрирано кога другите не успеваат да помогнат. Таа не верува во своите способности и верува дека не може сама да ги реши проблемите.

Кралицата на драмата секогаш има некој друг да обвинува

Без оглед на тоа која вистина се крие зад нејзините вистински проблеми, личноста со менталитет на жртва секогаш бара начин да ги искриви фактите за секогаш некој друг да биде виновен и преку ставот на жртвата, драмската кралица го прави тоа сосема природно.

Без способност да се самокритикува

Иако личноста со менталитет на жртва не може да ги препознае сопствените вредности и добри квалитети, може да биде критичен кон сопствените постапки, но само на начин да докаже дека некој друг е виновен. Нејзиниот став на жртва всушност го прави нејзиниот капацитет за самокритика многу ограничен.

Фокусирајте се на несреќата и страдањето

Во нејзината имагинација, фокусот е на несреќите. Таквата личност фантазира дека светот страда и дека ништо добро нема да се случи во иднина. Таа се чувствува добро кога зборува за ова страдање со други луѓе, а сето тоа произлегува од искривената перцепција на реалноста.

Тие несвесно манипулираат со луѓето околу нив

Уцената често е средство за да се добие помош и затоа сите околу него во секое време убедуваат дека тој е жртва. Кога навистина ќе доживее несреќа или несреќа, луѓето околу таквата личност чувствуваат одговорност и му ја даваат помошта што ја бара, без да сфатат дека таквата личност ќе има проблеми засекогаш.

Со текот на времето, тие стануваат емотивен товар

Менталитетот на жртвата е проблем кој само се влошува со текот на времето, а несреќите и поплаките на таква личност стануваат секојдневие. Луѓето кои се блиски со таква личност, без разлика дали се семејство или пријатели, на крајот стануваат очајни и фрустрирани, а сè им станува емотивен товар. Во тие моменти некои луѓе ќе станат жртви на сопствениот живот и тешко ќе најдат излез.

Доколку се препознаете во една од овие ситуации, или како личност која секогаш обвинува некој друг или како некој близок на таква личност, размислете да побарате помош од психолог бидејќи и овој проблем може да се реши!

Фото: Freepic.com
Извор: Zena.blic.rs