Ова се 3-те најопасни утрински симптоми: Се појавуваат веднаш штом ги отворите очите, ако траат подолго од 14 дена може да биде многу опасно

Дознајте кои се 3-те најопасни утрински симптоми кои никогаш не треба да се игнорираат

Ракот што се развива во телото може да се манифестира во различни околности, а симптомите честопати не се очигледни. Сепак, важно е да се обрне внимание на знаците за предупредување и, доколку е потребно, да се консултира лекар. Подолу се три симптоми на рак кои се јавуваат наутро, но се поставува прашањето - кога стануваат вознемирувачки?

Постојана болка во грлото

Еден потенцијален показател за рак може да биде упорното болно грло наутро кое трае повеќе од две недели. Ако болката не се подобри во ова време, тоа може да биде симптом на рак на грлото, рак на гркланот (ларинксот) или рак на тироидната жлезда.

Кашлица

Постојаната утринска кашлица која трае повеќе од две недели исто така треба да се смета за причина за загриженост. Овој симптом е доста чест кај пушачите, но ако се јавува континуирано повеќе од 14 дена, може да укажува на рак на белите дробови.

Замор

Друг симптом на развој на рак е утринскиот замор. Чувството на умор по будењето не е невообичаено само по себе. Меѓутоа, ако уморот се појави наутро и трае во текот на денот, тоа може да укажува на здравствени проблеми. Постојаниот замор е чест симптом на рак, особено кога се јавува со други симптоми како што е ноќното потење.

Други симптоми типични за рак

промени во движењето на дебелото црево - абдоминална непријатност, крв во столицата, дијареа или запек без јасна причина може да укажуваат на рак, особено ако траат три недели или подолго

надуеност - ако трае подолго од три недели, треба да се консултирате со лекар

крварење - необјаснето крварење е типичен симптом на рак кој вклучува крварење помеѓу менструацијата, ректално крварење, како и крв во урината, повраќање или секрет произведени за време на кашлање

кашлица, болка во градите и отежнато дишење

грутка во градите - понекогаш тоа се бенигни лезии како што се цисти или фиброаденом, затоа секогаш треба да се консултирате со лекар

бенки - кои ја менуваат формата, бојата, чешаат или крварат

необјаснето губење на тежината - не е резултат на диета, вежбање или стрес

Извор: Стил/Мондо.рс