Папалини (гирици) во рерна: Лесно се прават, не се мрсни и готови се „додека да тепнеш“
Рибата е храна богата со омега 3 масни киселини, а гиириците важат за едни од најздравите риби. Го
регулираат крвниот притисок, го зајакнуваат имунитетот и влијаат на
згрутчувањето на крвта. Ви предлагаме да направите овие папалини (гирици) во рерна. Тие се сочни, диетални и
брзо ќе ги подготвите.
Потребно е:
500 гр замрзнати рипчиња
4 супени лажици маслиново масло
2 лажици палента
1 полна лажичка сол
половина лажичка лук во прав
Забелешка:
Пред подготовка, одмрзнете ги рипчињата и оставете ги да се исцедат. Исушете со хартија.
Подготовка
Во длабок сад ставете ги гириците и попрскајте ги со маслиново масло. Веднаш додадете ја палентата, солот и лукот. Сè добро измешајте со рацете. Потребно е рибата да се премачка со зачини од сите страни. Наредете ги на плех обложен со хартија за печење и печете на 180 степени околу 20 минути, додека не поруменат. Испечените гирици посипете ги со сок од лимон (по желба) и послужете ги со компири и блитва.
Фото:freepik