Пет работи кои посакувам да ме научела мојата мајка кога сум била млада

„Сега, кога имам речиси 40 години, посакувам мајка ми, да ме научела на некои работи кои ќе ми користат во животот“...

Една жена која се ближи до четириесеттите неодамна објави на Инстаграм дека посакува мајка ѝ да ја научила на некои работи кога била помлада.

Ова се работите:

Посакувам повнимателно да ги избирав моите момчиња

Мајка ми ме научи дека најважно е човекот да е добар и се друго дека  е неважно. Се разбира, парите не се важни, но важно е човекот да е вреден, да има работа, да може да создаде семејство со него. Но кога и да кажам дека нешто не е во ред со мене во врската, мама ме советуваше дека тоа е така, да молчам и дека „таа нема да се меша“. Никогаш не ми кажа дека има луѓе кои се добри, но „можеби не се добри за тебе, ќерко“. Тоа го научив со текот на годините. Исто така, ме воспита во страв да не останам сама како нејзината сестра, што би било огромен неуспех. Точно, за нејзината сестра тоа е неуспех затоа што не се сака себеси и не знае да ужива.

Посакувам таа да ме поддржеше во мојот бизнис

За мајка ми најважно беше да завршам факултет. Југославија и се распадна пред очи и таа само рече „Учи сине, пари ќе имаш“. Успеав да се оттргнам од тоа наследено мислење, почнав да учам не за „пари“ туку за себе и денес имам убава работа што ја сакам. Се изнагледав од луѓе што завршија факултет и затоа очекуваа се да им биде сервирано - тотално неупотребливи луѓе. Тоа секогаш ми ги отвораше очите. Сепак, посакував таа да ме научеше да бидам помалку роб на правилата, бидејќи времето во кое тоа важело, денес е целосно исчезнато.

Посакувам да инвестираше повеќе во мене, а не во безбедноста

Посакувам мајка ми да инвестираше повеќе во мене наместо во безбедноста. На пример, таа даде многу пари за земја што денес не вреди ништо, верувајќи во безбедноста и иднината. Посакувам да ме научи дека најголемата вредност е она што го носам во себе, дека не мора сама да го откријам.

Посакувам да не ме штити од домашните обврски

Мајка ми велеше „ќе се изнаработиш кога ќе се омажиш“. И еве, се омажив, но не се „изнаработив“. Иако се омажив како ќерка на мајка која не е готвачка, сега правам се и не ми е тешко. Претпоставувам затоа што го гледав тоа од мајка ми, иако таа никогаш не ме натера да и помогнам. Сепак, посакувам повеќе да ме воведе во секојдневните задачи, да и беше полесно, а и мене „круната немаше да ми падне од глава“.

Посакувам да не ме учи за финансиите

Мајка ми секогаш внимателно трошеше пари. Во договор со татко ми, тоа добро и појде од рака. Посакувам да има среќа и повеќе пари, па помалку да внимавам на цените, а повеќе на квалитетот. Јас сама научив како да купувам - секогаш гледам на квалитетот, дури и за тоалетна хартија, па ја избирам онаа од чиста целулоза. Така дознав се за стандардот IFS и кој производител го исполнува, за да бидам сигурна дека купувам безбедна хартија за себе и за моите деца. Што се однесува до гардеробата, барам да набавам нешто од квалитетен материјал и да е природно.

Посакувам животот малку повеќе да ја погалеше мојата мајка, на неа не и беше полесно и подобро. Посакувам да можевме да си олесниме во тешки времиња. А ние не го правевеме тоа. Сепак, не ја обвинувам за ништо, бидејќи знам дека направи чудо од мене. И благодарна сум и за тоа.

Фото: Freepik.com
Извор: Zena.blic.rs