РЕЦЕПТ: Пченкарен леб

Добивај вести на Viber

Овој леб е нешто слично на проја. Одличен за појадок со чаша јогурт или кефир. 

А за да го приготвите потребни ви се:

2  шолја од 250мл Пченкарно брашно

1 шолја Цело-зрно брашно од спелта

1 шолја Маслиново масло

1 ½  шолја јогурт

½  шолја Кисела вода

1 Прашок за печива

400гр. Фета (средно тврдо) сирење

150 гр. Ореви

1 Тиквичка (средна)

2 јајца

Половина чашичка куркума

1 кафена лажичка сол


Вклучете ја рерната на 200 степени.Изрендајте ја тиквичката на покрупно и оставете ја да се цеди. Оревите насечкајте ги на ситни парчиња и фетата здробете ја на парчиња, Во еден сад помешајте ги сувите состојки точно измерени. Во друг сад пенасто изматете ги јајцата, потоа додадете ги јогуртот,маслото и киселата вода и матете да се соединат. Додадете ги сувите состојки и матете да добиете хомогена смеса. Потоа додадете ги тиквичките (убаво исцедени) и оревите и промешајте да се соединат. На крај додадете го сирењето и промешајте неколку пати за да не го размачкате.


Смесата треба да ви биде полу-течна. Јас ја печев во силиконски цврст калап но може да се пече и во плех 20×30цм, обложен со хартија за печење.Наросете сусам и лен или семки по желба и печете 20тина мин. Односно додека не добиете сува чачкалица.


Убав ден

За Женски магазин, готви Маја Зивчевиќ