(РЕЦЕПТ) Посна пица со ајвар која мора да ја пробате: Што да јадете за Велигденските пости
![](/media/main/2021/04/20210415133544.jpg)
За денес имаме супер предлог за сите обожаватели на ајварот. Со вас споделуваме вкусен рецепт за пица со авјар која може да си ја направите доколку постите за Велигден.
Состојки:
За тестото:
-450 гр брашно,
-280 ml вода,
-70 ml масло,
-1/2 коцка квасец,
-1,5 лажички сол,
-1 лажичка шеќер.
За фил:
-2 лажици кечап,
-2 лажици ајвар,
-100 гр маслинки,
-100 гр печурки,
-1/2 кромид,
-3 поголеми кисели краставички,
-1 мала, свежа пиперка,
-50 гр слатка пченка,
-2 поголеми конзерви туна на парчиња,
-300 гр растително сирење,
-1 кесична оригано.
Постапка на тестото: Во топла вода, со додавање на шеќер, подгответе го квасецот. Ставете брашно во сад, додадете масло и месете го тестото со подготвениот квасец. Замесеното тесто оставете го да стаса додека се подготвува филот.
Фил: Исцедете ја туната од маслото и измешајте ја со ситно исечен кромид. Исечете ги шампињоните на потенки парчиња, пиперките и краставиците на коцки, а маслинките исечете ги на кругови. Измешајте ајвар и кечап и добро комбинирајте.
Земете голем плех за печење од електричниот шпорет и добро подмачкајте го со масло. Раширете го стасаното тесто со големина на плехот. Премачкајте го со мешавина од кечап и ајвар. Потоа наредете туна со кромид, потоа исецкани печурки, краставици, пиперки, маслинки и слатка пченка. Посипете оригано и грубо изрендајте го растителното сирење.
Ставете да се пече, во загреана рерна, на 200 С.
Веднаш штом рабовите на тестото стануваат малку кафеави, пицата е готова. Извадете ја и послужете.
Наздравје ручекИзвор: Фото: posnajela.rs