Здравје // Рецепти
(РЕЦЕПТ) Посни кроасани со крем: Што да јадете за Велигденските пости
Вкусно, воздушно тесто, исполнето со крем - прекрасен начин за засладување за време на постот
Состојки:
-850-950гр брашно
-1 лажица сол
-40g свеж квасец
-2 лажици кристален шеќер
-200мл млеко од соја
-150мл масло
-1 ванилин шеќер
-200мл минерална вода
-1 посен маргарин
-посен крем
Подготовка: Активирајте го квасецот и измесете мазно тесто. Оставете да стаса, а потоа исечете го на шеснаесет парчиња. Се тркала секое парче во мал круг и се премачкува со маргарин. Наредете ги круговите еден над друг. Оставете да нарасне. Развијте голем круг и исечете ги на парчиња. Намачкајте со крем, направете кроасан. Печете на 180 степени 25-30 минути.
Наздравје!
Foto: Letina kuhinja