(РЕЦЕПТ) Ароматичен ѓувеч со зеленчук: Што да јадете за Велигденските пости
Продолжуваме да споделуваме со вас предлог рецепти за посен ручек, имајќи предвид дека почнаа Велигденските пости, кои траат 48 дена.
Постот е идеално време да се заборават пекарите, супермаркетите, готовите и спакувани (прочитајте нездрави) производи и да се свртиме кон старите домашни рецепти. Токму затоа Женски магазин, ќе ви понуди посни рецепти, кои веруваме ќе ви помогнат во деновите кога едноставно немате идеа што да зготвите а да биде посно.
Денес предлагаме да направите ароматичен ѓувеч со зеленчук, кој се прави едноставно а е многу вкусен.
Не содржи ниту една намирница од животинско потекло па е многу популарен меѓу луѓето кои го применуваат постот на вода.
Што ви е потребно:
-500 гр ориз
-2 главици црвен кромид
-2 чешниња лук
-2 моркови
-200 грама смрзнат грашок
-200 грама карфиол
Пастеризирани домати
Ѓумбир во прав
Сол, и бибер
Подготовка:
Исечкајте го кромидот и издинстајте го на малку вода, додајте го оризот и две лажички пастеризирани домати, па налејте со вода да се готви.
Гответе десеттина минути, па додајте го останатиот зеленчук. Зачинете со сол, бибер и ѓумбир и гответе додека оризот не омекне.
По желба јадењето може да го запечете и во рерна за да добие кора.
Пријатен ручек.
Фото: YOUTUBE/HOMECOOKINGSHOW
Може да ве интересира:
(РЕЦЕПТ) Највкусното посно гравче од манастирот Хиландар: Што да јадете за Велигденските пости