Рецепт со кокосови кифли без квасец: Рустично пивско тесто, полно со фил од џем

Добивај вести на Viber

Старинските кифлички со пиво и кокос се десерт на кој секогаш се навраќаме

Состојки:

За шербетот:

200-250 грама шеќер

150-200 мл вода

За тестото:

400 грама брашно

250 гр маргарин или путер

2 кесички ванилин шеќер

1 прашок за пециво

50-60 грама кокос

200 мл пиво

100 грама кокос за посипување на кифличките.

https://www.instagram.com/nutini.cezakomerc/?hl=en


Подготовка: Прво направете го шербетот за потопување на кифличките.

Во сад се ставаат брашното, ренданиот маргарин, ванилиниот шеќер, пивото, прашокот за пециво и се прави тесто. Расукајте го тестото, поделете го на еднакви триаголници, наполнете со џем и преклопете. Кифличките печете ги на 180 Целзиусови степени додека не поруменат. Кифличките потопете ги во шербет, а потоа во кокосово брашно и оставете ги на страна, кога ќе се изладат послужете ги.

Извор: stil.kurir.rs

*пр-објава