Рецепт со кокосови кифли без квасец: Рустично пивско тесто, полно со фил од џем
Старинските кифлички со пиво и кокос се десерт на кој секогаш се навраќаме
Состојки:
За шербетот:
200-250 грама шеќер
150-200 мл вода
За тестото:
400 грама брашно
250 гр маргарин или путер
2 кесички ванилин шеќер
1 прашок за пециво
50-60 грама кокос
200 мл пиво
100 грама кокос за посипување на кифличките.
Подготовка: Прво направете го шербетот за потопување на кифличките.
Во сад се ставаат брашното, ренданиот маргарин, ванилиниот шеќер, пивото, прашокот за пециво и се прави тесто. Расукајте го тестото, поделете го на еднакви триаголници, наполнете со џем и преклопете. Кифличките печете ги на 180 Целзиусови степени додека не поруменат. Кифличките потопете ги во шербет, а потоа во кокосово брашно и оставете ги на страна, кога ќе се изладат послужете ги.
Извор: stil.kurir.rs*пр-објава