Рецепт за бугарска баница која Новак Ѓоковиќ ја јадеше во Софија: Здрава, а превкусна

Новак Ѓоковиќ престојуваше во Бугарија пред неколку дена и во таа прилика ја пробал нивната баница

Традиционалната бугарска баница се прави од плетени, домашни кори измешани со брашно, вода и сол, а се полнат со сирење и јајца, како и со зелје и коприва.

Бидејќи Новак Ѓоковиќ не јаде глутен, веруваме дека домаќините ја направиле баницата од производи без глутен.

foto: Bakina kuhinja


Денеска ви пренесуваме рецепт за традиционална бугарска баница:

Состојки:

-Брашно

-Сол

-вода

-4 јајца,

-450 гр сирење,

-100 грама путер

Подготовка: 

Тестото за баница замесете го во јуфкици ноќта пред правењето на питата. Оставете го тестото во фрижидер да одмори. Утредента извадете ги јуфките од фрижидер и расукајте ги и наполнете ги со фил од сирење и јајца. Се пече во рерна на 200 Целзиусови степени околу половина час.


Foto: Printscreen/Instagram