Рецепт за Интерконтинентал торта: Класична домаќинска торта што порано беше ѕвезда на сите зимски слави
Идеална за сите свечености
Интерконтинентал тортата порано беше синоним за сите големи зимски прослави.
Оваа торта е вистинска домашна торта со фил направен од варени жолчки. Се сече на тенки парчиња затоа што е многу јака.
Оваа торта порано беше исклучително популарна, па беше ѕвезда на трпезата за сите родендени или прослави. Денеска падна во заборав под инвазијата на разни колачи, па време е за реприза и враќање во голем стил.
Време на подготовка:
90 минути
Состојки:
За кора (3 пати)
4 белки
4 лажици шеќер
6 лажици мелени, печени лешници
прашок за пециво, на врвот на мала кафена лажичка
1 лажица брашно
За филот
12 жолчки
15 лажици шеќер
9 лажици густин
1 литар млеко
250 гр путер
100 гр темно млечно чоколадо
100 гр бело млечно чоколадо
100 гр мелени, печени лешнициИ уште
200 мл слатка павлака
120 гр шлаг + 120 мл ладна кисела вода
(лажицата треба да биде рамна)
Подготовка:
1. Прво подгответе ги лешниците. Суровите лешници распоредете ги на голем плех и ставете ги во рерна загреана на 200 степени. Печете додека мембраната не добие целосно темна боја (речиси црна), но не дозволувајте да се препечат. 10 минути се доволни. Веднаш префрлете ги во крпа или салфетка и истријте ги. Ако некои не успеете целосно да ги излупите, не е важно бидејќи нема ни да ги почувствувате. Изладете ги и измелете ги.
2. Вклучете ја рерната на 200 степени. Изматете четири белки додека не се стегнат на допир, постепено додавајте четири лажици шеќер и изматете уште малку. На крајот со блендер измешајте шест лажици мелени лешници, една лажица брашно и една лажичка прашок за пециво. Калапот (круг со дијаметар од 24 см) обложете го со хартија за печење, намачкајте го со путер и посипете го со брашно и истурете ја смесата. Печете 15 минути на 200 степени. Истото повторете го уште два пати, треба да добиете три кори. Оставете да се излади и дури потоа одвојте го од хартијата за печење.
3. 12 жолчки се матат со шеќер до пенеста смеса, се додаваат девет лажици густин и 200 мл млеко. Изматете да нема грутчиња. Остатокот од млекото сварете го. Кога ќе зоврие, истурете малку млеко во смесата со жолчките, измешајте и сè вратете во зовриеното млеко. Мешајте две до три минути на средна температура додека не се згусне. Се трга од оган, се покрива со проѕирна фолија и се лади. Во изладената смеса додадете лажици изматен путер омекнат на собна температура.
4. Филот се дели на три дела. Во првиот дел се додава изладеното стопено бело чоколадо, во вториот оладено растопено темно чоколадо, а во третиот дел мелени печени лешници.
Ставете го обрачот, а можете да ставите и проѕирна фолија, па наредете по следниот редослед: кора - фил со темно чоколадо, кора - фил со лешници, кора - фил со бело чоколадо.
Добар апетит!