Се јаде на безброј начини и се прави за 15 минути: Хумусот е скапоцен камен на блискоисточната кујна што го освои светот со причина
Кујната на Блискиот Исток ни донесе многу јадења кои влегоа во секојдневната исхрана на западниот свет, а едно од најпознатите ремек-дела таму е божествениот хумус
Хумусот е еден од најпознатите намази и сосови во светот и вистински скапоцен камен на блискоисточната кујна.
Неговите основни состојки: наут, сусам, лимон и лук, се комбинирани со векови во Египет и Левант, а најраните податоци за слично јадење доаѓаат од готвачи од Каиро кои датираат од 13 век.
Постојат многу начини да јадете хумус – најчесто се користи како намаз, но може да биде фантастичен сос за месо, зеленчук, па дури и помфрит. Со него можете да наполните варени јајца, печени компири, тиквички и пиперки, а одлично оди со сите видови месо и риба.
Рецепт за традиционален домашен хумус
Состојки:
250 гр варен наут
1 чешне лук
2-3 лажици вода
¼ чаша сок од лимон
¼ чаша таан
½ лажичка мелен ким2 лажици екстра девствено маслиново масло
сол, мелен бибер и бибер по вкус
Подготовка:
Во блендерот истурете го таанот и сокот од лимон, па блендирајте една минута, со силиконска шпатула соберете ги страните од блендерот, вратете го на дното, па изблендирајте уште малку додека не добиете фина и кремаста текстура.
Додадете ситно сечкано чешне лук, маслиново масло, половина лажичка сол и ким, па блендирајте уште половина минута, исчистете ги ѕидовите на блендерот, вратете на дното и блендирајте уште половина минута.
Додадете го наутот кој претходно сте го измиле и добро сте го исцедиле и блендирајте додека не добиете мазна маса.
Во овој момент, хумусот веројатно ќе биде густ (или дури и ќе има ситни парчиња наут), па додавајте вода една по една лажица, правејќи паузи за да се соедини, додека не ја добиете саканата конзистентност.
Додадете сол, бибер и мелен бибер по вкус, па блендирајте уште 10 секунди.
Истурете во стаклена тегла со капак и чувајте го во фрижидер каде може да стои една недела.
Извор: glossy.espreso.co.rs*пр-објава