Се јаде на безброј начини и се прави за 15 минути: Хумусот е скапоцен камен на блискоисточната кујна што го освои светот со причина

Добивај вести на Viber

Кујната на Блискиот Исток ни донесе многу јадења кои влегоа во секојдневната исхрана на западниот свет, а едно од најпознатите ремек-дела таму е божествениот хумус

Хумусот е еден од најпознатите намази и сосови во светот и вистински скапоцен камен на блискоисточната кујна.

Неговите основни состојки: наут, сусам, лимон и лук, се комбинирани со векови во Египет и Левант, а најраните податоци за слично јадење доаѓаат од готвачи од Каиро кои датираат од 13 век.

Постојат многу начини да јадете хумус – најчесто се користи како намаз, но може да биде фантастичен сос за месо, зеленчук, па дури и помфрит. Со него можете да наполните варени јајца, печени компири, тиквички и пиперки, а одлично оди со сите видови месо и риба.

Рецепт за традиционален домашен хумус

Состојки:

250 гр варен наут

1 чешне лук

2-3 лажици вода

¼ чаша сок од лимон

¼ чаша таан 

½ лажичка мелен ким

2 лажици екстра девствено маслиново масло

сол, мелен бибер и бибер по вкус


Подготовка:

Во блендерот истурете го таанот и сокот од лимон, па блендирајте една минута, со силиконска шпатула соберете ги страните од блендерот, вратете го на дното, па изблендирајте уште малку додека не добиете фина и кремаста текстура.

Додадете ситно сечкано чешне лук, маслиново масло, половина лажичка сол и ким, па блендирајте уште половина минута, исчистете ги ѕидовите на блендерот, вратете на дното и блендирајте уште половина минута.

Додадете го наутот кој претходно сте го измиле и добро сте го исцедиле и блендирајте додека не добиете мазна маса.

Во овој момент, хумусот веројатно ќе биде густ (или дури и ќе има ситни парчиња наут), па додавајте вода една по една лажица, правејќи паузи за да се соедини, додека не ја добиете саканата конзистентност.

Додадете сол, бибер и мелен бибер по вкус, па блендирајте уште 10 секунди.

Истурете во стаклена тегла со капак и чувајте го во фрижидер каде може да стои една недела.

Извор: glossy.espreso.co.rs

*пр-објава