Сезоната во која сте родени открива голема вистина за вашата личност: Луѓето родени во лето се најголеми егоисти, а еве кој има најголеми шанси за успех

Бројни научни студии ја разгледаа оваа тема и беше откриено дека луѓето кои се родени во иста сезона имаат многу повеќе заедничко отколку што би можеле да замислат.

На пример, резултатите покажаа дека луѓето родени во лето имаат поголеми шанси да имаат брзи и чести промени во расположението отколку оние родени во зима. Исто така, родените во пролет и лето имаат тенденција да имаат високо ниво на енергија и позитивност.

Наодите, исто така, открија дека учесниците родени во есен имале помала веројатност да бидат депресивни отколку оние родени во зима, а оние родени во зима имаат помала веројатност да имаат раздразлив темперамент отколку оние родени во други сезони.

Според резултатите од различните анализи, најголем оптимизам имаат луѓето родени во пролет. Секој проблем го гледаат како можност за понатамошен развој. Тие се сметаат за луѓе кои можат да имаат најмногу среќа во животот, а тоа може да се поврзе и со висок оптимизам. Исто така, се верува дека децата од април се најкреативните луѓе, склони кон уметност и разни достигнувања. Британско истражување покажува дека луѓето родени во март и април се природни лидери. Тие често се на лидерски позиции и знаат како да водат тим. Истражувањето на Универзитетот во Саутемптон покажува дека луѓето родени во пролет имаат најмал ризик да развијат алергии.

Роден во лето
Летните деца го имаат истото високо ниво на оптимизам, но се значително поамбициозни од луѓето родени во пролет. Сепак, тие исто така можат да бидат склони кон ненадејни промени во расположението и себичност. Нивната интуиција е подобрена, но имаат и точен „внатрешен часовник“ - вашето тело само знае кога е време за будење, јадење, спиење и лесно се прилагодува на промените во времето и температурата. Се карактеризираат со огнен темперамент, постојана желба за забава, лесно воспоставуваат контакти и се дружат. Тие најмногу се борат за својата позиција и успех и на училиште и на работа. Истражувањата покажуваат дека тие имаат зголемен ризик од проблеми со видот и алергија на глутен.

Роден во есен
Тие одат од крајност до крајност - или се целосно рамнодушни, или се луди перфекционисти кои мора да направат сè совршено. Иако есента често се смета за најсивиот период од годината, истражувањата покажуваат дека овие луѓе имаат најмал ризик од чести депресивни состојби. Имаат големи когнитивни способности и често се најуспешни на училиште. Се карактеризираат со издржливост и сила, но имаат поголем ризик од астма или развој на алергија на одреден вид на храна. Германско истражување спроведено на милион луѓе во Данска и Австрија докажува дека луѓето родени меѓу октомври и декември живеат најдолго.

Роден во зима
Луѓето родени во зима покажуваат креативност и генијалност уште во детството. Тие се тимски играчи, особено бебиња родени во јануари. Главно сте автентични, имате тенденција да се истакнувате по нешто. Се верува дека во овој период се раѓаат најљубезните луѓе и дека зимските деца се најпослушни. Тие се истакнуваат по смислата за хумор и обично се весели по природа. Сепак, истражувањето на Универзитетот во Кардиф покажува дека зимските деца имаат поголем ризик од скок на кортизолот, хормонот на стресот, и затоа се сметаат за најранлива група (гледајќи ја возраста на раѓање) во однос на стабилното ментално здравје.


Фото: unsplash.com
Извор: zena.blic.rs