Што да јадете за Велигденските пости: Рецепт за посна медена торта

Добивај вести на Viber

Се прави многу едноставно, но тестото мора да се замеси ден претходно.

Состојки: 100 гр мед, лажичка сода бикарбона, 250 гр брашно, 300 гр шеќер, малку маргарин, 250 гр мелени ореви, ванилин шеќер.

Состојки за глазура од ванила: 3 лажици ладна вода, 180 гр ванилин шеќер.

или:

Состојки за глазура од чоколадо: парче маргарин, 100 гр чоколадо за готвење, 1 дл вода.

Подготовка: 

Гответе го кристалниот шеќер, мед и ванилиниот шеќер со 2 дл вода, со постојано мешање. Изладете го сирупот и додадете брашно, ореви и сода бикарбона. Соединете го тестото и оставете го преку ноќ.

Следниот ден, пренесете го тестото во плех намастен со маргарин и попрскан со брашно, печете и ставете му глазура по желба со глазура од ванила или глазура од чоколадо.

Направете глазура од ванила мешајќи 180 гр ванилин шеќер со многу малку ладна вода додека не стане бела.

Чоколадната глазура се прави со топење на 100 гр чоколадо за готвење со 1 дл вода и мешање додека масата не се изедначи, а потоа на крајот додадете парче маргарин.


*ПР објава