Што да јадете за Велигденските пости: Рецепт за посни мафини со маслинки
Фото: Youtube/screenshoot-Posna Kuhinja
За подготовка на овие посни и вкусни мафини се потребни следниве намирници:
- половина чаша бело брашно
-1 ипол чаша пченично брашно
-1 ипол чаша минерална вода
- половина чаша маслиново масло
-1 лажичка сол
- маслинки (околку една шака)
Начин на подготовка:
Во сад ги мешаме белото и пченичното брашно, меленото ленено семе и сусамот, солта и прашокот за пециво. Откако ќе ја промешате смесата со сувите состојки додајте ги маслинките (може да ги изблендирате или насечете на ситни коцки или кругчиња), додадете ги и минералната вода и маслиновото масло, промешајте убаво да се соедини целата смеса. Потоа во калап за мафини ставете хартиени кошници и распределете ја смесата. Одозгора ставете неколку семки од тиква. Загрејте ја претходно рерната и печете ги мафините околу 15 минути на 220 степени.
*ПР објава