Што е хипертензија, и зошто ја нарекуваат „тивок убиец“: Мерима Његомир покрај злобната болест долго време се бореше и со овој проблем!

Заради вашето здравје потребно е еднаш годишно да се прави клинички преглед кај интернист


Што е хипертензија?

Сите знаеме дека зборот „хипертензија“ значи висок крвен притисок.

Хипертензијата е хемодинамско нарушување. Крвниот притисок е производ на срцевиот минутен волумен (обемот на крв што се исфрла од срцето во рок од една минута) и отпорноста на крвните садови. Според тоа, крвниот притисок се одредува со фактори кои влијаат на срцевиот минутен волумен и васкуларниот отпор.

Слушнавме и за:

Миокарден инфаркт (срцев удар)

Мозочен удар

Бубрежна инсуфициенција (пациент на дијализа)

Аневризма на абдоминална аорта (проширена аорта, „стомачна бомба“)

Оштетување на видот

Хипертензијата е директна причина за овие сериозни болести.

Но, можно е хипертензијата да се држи „под контрола“, односно да се спречи истата да го оштети организмот.

Заради вашето здравје потребно е еднаш годишно да се прави клинички преглед кај интернист.


Па, зошто толку многу луѓе страдаат од ефектите на хипертензијата?

- Главниот проблем е што хипертензијата често не дава никакви симптоми, а кога ќе се појави, тогаш тоа е веќе знак дека виталните органи се оштетени.


Како навреме да се открие и лекува хипертензијата, т.е. пред да му наштети на телото?

- Многу лесно: потребно е еднаш годишно да се прави клинички преглед кај интернист. Со цел сеопфатно да се пристапи кон овој сериозен проблем, потребно е да се направат дијагностички процедури и детални прегледи, целта е да се спречи развој на хипертензија, а доколку веќе постои, успешно да се контролира или излекува.

Преглед кај интернист барем еднаш годишно треба да направат особено луѓе кои работат напорна, стресна работа, малку се движат, не вежбаат и се многу нервозни.


Фото: фреепик

Овој зеленчук го покачува крвниот притисок: Редуцирајте