Сите тајни за одгледување Божиќно цвеќе: Мора да го имате во својот дом

Магичното Божиќно цвеќе не мора да биде единствено празничен декор што ќе го

заборавите веднаш штом ќе помине Божиќ и Нова Година. Наместо тоа, со мало

внимание и љубов, можете да ја задржите оваа билка жива и да и помогнете

повторно да се развива во вистинско време за следните празници.

Ставете го вашето Божиќно цвеќе на место со многу сончева светлина бидејќи тоа

е всушност тропско растение кое многу сака светлина. Покрај тоа, овие

растенија, исто така, ја сакаат влажната средина, па затоа чувајте ги блиску до

други растенија за да ја задржат својата посебна микроклима. Бидете сигурни

дека цвеќето не е на промаја, без оглед дали е топол или ладен воздух.

Во текот на зимата, на Божиќните цвеќиња не им одговара пресуво тло, но мора

да бидете внимателни дека водата може добро да се исцеди од саксијата затоа

што корените се подложни на гниење. Ако имате хартија за завиткување околу

вашето цвеќе, направете дупки на дното и ставете го растението на пластична

плоча, така што вишокот вода има каде да истекува.

Одржувајте урамнотежен распоред за наводнување (залејте кога почвата е сува,

не дозволувајте почвата да се исуши подолго време и обезбедете добар проток

на вода) во текот на целата година.

Ако одлучите да го задржете до наредната година, Божиќното цвеќе треба да

биде режено. Кога лисјата во боја ќе паднат, што најчесто се случува во

раната пролет, подрежете го додека не останат две или три пупки, односно до

висина од некои 15 сантиметри.

Ако сакате вашето растение повторно да расцвета, кога ќе дојде есен, секој ден

чувајте го вашето растение во темнината од 8 до 12 часа, бидејќи Божиќните

цвеќиња треба да имаат период од 8 до 10 недели од долги и темни ноќи.

Чувајте го во некој темен гардеробер или пак покријте го со кутија, се додека

повторно не расцвета.

Кога за неколку месеци ќе никнат првите пупки, подрежете малку на средина за да

и овозможите на билката да се разгранува. 

Инаку, тие можат да преживеат и на отворено ако се наоѓаат на сончеви локации

и се заштитени од ветер, а температурата на воздухот не паѓа под 7 целзиусови

степени. Имајте на ум дека овие растенија преферираат малку кисела почва.