Снежни топки: Брз рецепт за вкусни празнични колачиња со состојки кои веќе ги имате дома
Тешко е да
се процени од каде потекнува овој празничен десерт бидејќи денес се прават
насекаде низ светот - во Русија се познати како чајни бисквити, во Мексико како
свадбени закуски, во Грција се нарекуваат Курамбиде.
Снежните топки се убави празнични колачиња кои се подготвуваат од состојки кои веќе ги имате дома - брашно, шеќер, путер и ореви. Ако не сте љубител на ореви, не грижете се. Можете исто така да направите топчиња од бадеми, лешници или дури и ф'стаци.
Најдобро од се, можете да ги подготвите многу брзо во вашиот дом - ќе ви треба околу половина час. Испечени, чувајте ги во кутија во фрижидер три до четири дена, а смесата можете да ја замрзнете и да ја чувате во замрзнувач до три месеци.
Снежни топки - состојки:
*225 гр ситно сечкани ореви
*130 гр шеќер во прав
*120 гр брашно
*115 гр омекнат путер
*50 гр бел шеќер
*1 лажичка екстракт од ванила
*прстофат сол
Снежни топки - подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови. Покријте го плехот со хартија за печење и оставете го на страна. Во поголем сад измешајте ги брашното, ситно сечканите ореви, обичниот бел шеќер, прстофат сол и екстрактот од ванила. Додадете го омекнатиот путер и со раце притиснете го во брашното за да му дадете текстура на влажен песок.
Со раце формирајте топчиња со дијаметар од околу 2,5 сантиметри. Ставете ги на плех и печете ги во загреана рерна 15 минути.
Додека печените топчиња се уште топли, но доволно ладни за да ги држат во раце, валкајте ги во шеќер во прав. Посипете ги со остатокот од прашокот кога целосно ќе се изладат. Имајте добро време!
Извор: Punkufer.dnevnik.hr