Состојки кои ги јадеме секојдневно предизвикуваат тешки болести: Д-р Мирјана ги откри најопасните адитиви (ВИДЕО)

фото:Printscreen Youtube / RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Обрнете големо внимание на декларацијата на храната што ја купувате - многу од нив содржат четири канцерогени адитиви.

Ако внимавате на декларациите за прехранбените производи, тогаш сигурно сте забележале дека содржат адитиви. Поточно, етикети како E 252, E 171 и многу други. Луѓето често се прашуваат дали тоа е навистина вистинито - како да препознаат дали храната е здрава или штетна, а за тоа во емисијата на РТС зборуваше докторката и молекуларен микробиолог д-р Мирјана Рајилиќ Стојановиќ.

Таа предупреди дека на оваа тема се шират различни претпоставки и теории, како и дека е важно луѓето да се информираат за адитивите кои се наоѓаат во храната.

„Мојот впечаток е дека има многу манипулации. Тоа секако ги плаши луѓето, но треба да имаме експерти кои се трудат да ја чуваат храната безбедна на полиците. Кога зборуваме за тоа колку е здрава, најздрава е секако онаа без декларација.
Ако купите зеленчук, месо, пригответе го, тоа ќе биде здрав оброк. Она што го нуди прехранбената индустрија треба да биде безбедно и здраво, но неопходно е да се биде безбеден пред се“, рече докторката.

Д-р Мирјана ја објасни и функцијата на засилувачи на вкус.

„Имаат функција само да ни се допадне нешто. Научивме дека има четири вкуса: слатко, кисело, солено и горчливо, но никогаш не ми беше јасно зошто нема „луто“како петти вкус... Јапонски научник открил со изолирање на компонента од морските алги и видел дека со додавање на некоја храна се добива тој убав вкус. Не треба да биде нездраво, тоа што доаѓа од алги значи дека не е штетно“, рече таа. 

Списокот на адитиви е голем, но оние на кои им треба посебно внимание се:

Е 252 калиум нитрат

Е 251 натриум нитрат

Е 250 натриум нитрит

Е 249 калиум нитрит

„Адитивите не се директно канцерогени, но овие четири се проблематични. Тие не се проблематични со нивната хемиска структура, бидејќи, да речеме, растителната храна, како што е спанаќот, е богата со нитрати. Меѓутоа, кога се користат за зачувување на месните производи, што е проблематично и она што Европската управа за безбедност на храна сè уште соодветно го нема земено предвид е дека постои мислење на Светската здравствена организација дека месните производи кои се конзервираат со нитрати или нитрити се канцерогени од прв ред, конкретно за рак на дебелото црево и со сигурност може да се каже дека предизвикуваат рак“, откри д-р Мирјана.

Како да ги препознаете?

Докторката истакна дека храната која има интензивна црвена боја дефинитивно содржи канцерогени адитиви, а потоа откри кое е решението.

„Можат да се најдат во некои сирења, не е важно дали се поцврсти или помеки. Се што е интензивна црвена боја е показател дека ги има. Така што сами по себе не претставуваат проблем, туку е проблем бидејќи помеѓу адитивите и протеините кои се во месото, има реакција. Оваа реакција се јавува или под дејство на желудочна киселина или кога ги пржиме, под дејство на цревни микроорганизми. Мислам дека најголем ефект има на дебелото црево. Секако децата сакаат паштети, виршли, сувомеснати производи, но многу често „На сите им се советува храната да се комбинира“, откри таа.

ВИДЕО:


извор:stil.kurir

Најпознатиот романски неврохирург: Само на овој начин можете правилно да го одморите мозокот

Д-р Несторовиќ го сподели рецептот за здрав живот од неговата мајка: Три работи треба да се прават наутро