Српскиот професор Кочовиќ открива: Кои крвни групи се во најголем ризик од корона

Крвната група може да влијае на поголем или помал ризик кај заболување од Ковид-19, а носители на овој ризик во Србија, според пресметките на професорот по информатичка технологија Петар Кочовиќ, се оние кои имаат крвни групи А+ и О+.

Како што вели професорот Кочовиќ за Курир.рс, ова се прелиминарни резултати, а самото истражување е направено на примероци, со оглед на тоа дека во Србија има многу луѓе кои не ни знаат која е нивната крвна група.

„Секако најзастапени крвни групи во Србија се А+ и О+, додека АБ+ и АБ се релативно ретки. Оние со крвна група АБ + и АБ - се изложени на ризик за болеста, но има мал процент од нив. Групите како А + и О + се нешто позаштитени од добивање корона, а потоа и нулта крвните групи. Да разјасниме, кога зборуваме за ризик, тоа се само математички пресметки, а од поединецот зависи дали ќе се разболи или не - со тоа што ќе биде внимателен и со носење маска и вакцинирање“, рече тој.

Како што може да се види на дијаграмот што го објави, најзастапената крвна група А+, која има 35 отсто од населението, има веројатност за заболување во однос на остатокот од населението, дури 51,61 отсто. По стапката следи крвната група О +, и тоа 33 проценти, но веројатноста за добивање на оваа група на луѓе е 35,05 отсто.

Петар Кочовиќ напомена дека во ова опсежно истражување му помогнале студентите на Факултетот за информатички технологии и инженерство.