Судбинска љубов ги спои Јелена и Зоран: И двајцата имаат мултиплекс склероза, „ретките наоѓаат ретки“

Фотографиите се сопственост на  zena.blic.rs

Јелена и Зоран Милиќевиќ од Врање ги спои две работи - огромна, судбоносна љубов и подмолна болест од која и двајцата боледуваат - мултиплекс склероза (МС). Животот, како најдобар сценарист, направи двајцата да се запознаат на бања, да се заљубат еден во друг, брзо да започнат заеднички живот, пред две години се верија, а сега се венчаа.

- Сега и официјално сме маж и жена, а нашата приказна продолжува, без откажување и само храбро! Нашата порака до сите оние кои се борат со мултиплекс склероза, до сите оние кои мислат дека не се доволно силни е - вие сте посилни отколку што мислите. Почитувани борци со МС, запомнете - мултиплекс склерозата не нè дефинира. И на сите вас кои сте нови во сето ова, и кои мислите дека животот заврши, им велиме - знајте дека не сте сами, нè има повеќе.

Нивната љубовна приказна започна во 2018 година и секој ден е сè посилна, пишува zena.blic.rs

- И двајцата патиме од мултиплекс склероза и целосно се разбираме. Заедно почнавме да го шириме зборот за МС и што значи да се има оваа болест. Не се разделивме, одиме секаде заедно, и правевме сè заедно, со насмевка. Тој со придржувач, а јас со бастун, бидејќи ретките ги наоѓаат ретките сега и тогаш, а да се биде различен не е недостаток.

Јелена и Зоран споделуваат мисија да ја подигнат свеста за мултиплекс склероза, за нејзините видливи и невидливи симптоми, за важноста на лекувањето со нови терапии...

Минатата година во соработка со Здружението за мултиплекс склероза на Србија и фармацевтска компанија снимија краток филм „Нова страница - приказна за животот со мултиплекс склероза“, по што нивната приказна стигна до медиумите...

- Благодарение на здружението за мултиплекс склероза на Србија, станав член на академијата на млади лидери со попреченост на НООИС, каде што продолжив да се борам за нивните права за тие да станат повидливи во општеството, а остварив и добра соработка со Министерството. за труд, вработување, ветерани и социјални работи - секторот за заштита на лицата со попреченост. Сè на сè, бевме многу гласни и сфативме дека мораме да бидеме храбри низ животот бидејќи откажувањето никогаш не ни беше опција. Многу брзо по сите настани Зоран доби третман за секундарна прогресивна мултиплекс склероза која може да го забави текот на болеста и ние сме среќни поради тоа - вели Јелена Милиќевиќ.

Извор: zena.blic.rs