Ти здодеаја освесните снегулки? Палентата во блага или солена варијатна е нов хит кога е здравата храна во прашање
Конзумирањето квалитетен и хранлив појадок вреди злато. Покрај тоа што ќе ве наполни со енергија за целиот ден, ќе ве спречи да грицкате глупости пред ручекот. Денес најдовме една навистина одлична идеја што можете да ја испробате за викенд!
Пред неколку години, со порастот на трендот на здрава исхрана, светот колективно одлучи дека ваквите оброци се хит. Всушност, тоа е многу едноставно, ова се рецепти за појадок чии состојки во слоеви се сервираат во чинија и така во рамките на еден оброк може да добиеме многу повеќе хранлива храна.
Благите варијанти веќе долго време преовладуваат, сè додека солени не ги добија своите пет минути, што всушност можат да се јадат дури и за ручек и за вечера.
Од што се состојат овие таканаречени чинии? Основите се различни, од класичен грчки јогурт, овошна основа што е всушност густо смути, овесна каша, сè до нов хит - палента. И додека сме навикнати да ја јадеме со кисела павлака и сирење или како прилог на ручек, всушност е сосема логично да се стави ваква храна во веројатно сечија кујна, во чинија и да се заокружи со вкусен фил.
Благата варијанта може да вклучува грчки јогурт, мед, шумско овошје, круши, смокви, бадеми и други јатки. Солената верзија, во која можете да уживате и за појадок, добро ќе се вклопи во јајце, семки од сончоглед, малку маслиново масло и босилек. А, брзиот ручек ви ја дава целата слобода да ја комбинирате посакуваната храна со вкусна палента.
Бидејќи палентата е една од најважните состојки во овој рецепт, кога ќе одите да пазарувате, на полиците во маркетите побарајте ја палентата на „Кибела“.
фото: Shutterstock
* ПР - објава