Утринскиот ритуал може да предизвика промени во организмот: Што му прави една шолја кафе на нашето тело од минута во минута?

За многумина од нас, утринското кафе е суштински дел од нашиот секојдневен ритуал.

Во првите десет минути

Кафето почнува да делува десет минути по првата голтка. Д-р. Дуан Мелор од Британската диететска асоцијација вели дека зависи од тоа колку брзо кофеинот се апсорбира во крвотокот во делови од дигестивниот систем.

„По пиењето кафе, кофеинот ќе почне да се појавува во крвта по десет минути. Некои луѓе апсорбираат помали количини на кофеин преку устата и желудникот, но најголем дел од апсорпцијата се случува во првиот дел од цревата“, објасни таа.

Кога ќе се апсорбира кофеинот од кафето, ќе почувствувате значително зголемување на енергијата што ќе не спречи да се чувствуваме уморни и ќе не направи повнимателни.

По 20 минути

„Кофеинот, кој ги блокира рецепторите на аденозин во телото, не само што промовира будност. Исто така се смета дека предизвикува зголемување на крвниот притисок во рок од половина час по пиењето кафе, а ефектите сè уште може да се видат околу четири часа подоцна“, вели Д-р Мелор.

Овој скок на крвниот притисок е предизвикан од кофеинот што предизвикува стеснување на крвните садови, што пак го зголемува пулсот. Иако е привремено, пиењето повеќе од четири шолји кафе на ден може да го зголеми вашиот крвен притисок на долг рок.

По 45 минути

Ефектот на кофеинот врз телото го достигнува својот врв по 45 минути. Стимулирачкиот ефект на кафето, забрзувањето на отчукувањата на срцето и чувството на енергетска енергија ја подобруваат концентрацијата и меморијата. Сепак, премногу кафе може да има штетни ефекти.

Премногу кофеин може да нè направи вознемирени. Упатствата на Националната здравствена служба на Обединетото Кралство велат дека околу 400 милиграми кофеин дневно се безбедни за возрасните, што е еквивалент на четири обични чаши. На бремените жени им се препорачува да консумираат околу половина од тоа, додека препорачаната граница за тинејџерите е околу 100 милиграми.

По 60 минути

Штом ќе започне стимулативниот ефект на кофеинот, може да забележите несакан несакан ефект.

„Кога кофеинот ќе се појави во вашата крв, ќе го почувствувате диуретичното дејство на кафето. Тоа значи дека кафето може да предизвика мокрење. Кога пиете кафе, кофеинот во пијалокот го инхибира производството на антидиуретичен хормон или ADH, кој нормално помага да се регулира количината на вода во вашето тело. Ова предизвикува бубрезите да не апсорбираат вода и ја зголемува количината на урина“, вели д-р Мелор.

Но, освен мокрењето, кафето може да го стимулира и движењето на дебелото црево. Истражувањата покажаа дека кафето може да ги активира контракциите на дебелото црево и внатрешните мускули. Студија од 1998 година покажува дека кофеинот го прави дебелото црево 60 проценти поактивно од водата. Овие контракции во дебелото црево ја туркаат содржината кон ректумот.

По 90 минути и повеќе

Времето потребно за метаболизирање на кофеинот варира од личност до личност. Но, за повеќето луѓе, час или два по првата голтка кафе, стимулативните ефекти почнуваат да исчезнуваат, како и диуретичните ефекти, вели д-р Мелор. Ова може да предизвика чувство на замор, вознемиреност и слаба концентрација.

Меѓутоа, само затоа што чувствувате дека кофеинот се намалува, не значи дека тој целосно го напуштил вашиот систем.

„За повеќето луѓе, количината на кофеин опаѓа за околу половина по шест часа додека се метаболизира во црниот дроб. Иако се чини дека ефектите исчезнуваат по час или два, сепак ќе има многу кофеин во вашиот систем“, истакна д-р Мелор.

Како резултат на тоа, кофеинот може да остане во вашето тело до 12 часа, според истражувачите од Фондацијата за спиење. Тие додаваат дека многу експерти за спиење препорачуваат избегнување на кофеин најмалку осум часа пред спиење за да не го наруши сонот, што значи дека е најдобро да го избегнувате кафето како попладневен пијалок.

Фото: Unsplash.com
Извор: B92.net