Веднаш престанете да го правите ова: Зошто е опасно да ја покриете школката со тоалетна хартија?

Не ја повторувајте оваа практика повторно...

Јавните тоалети се извор на згрозеност за многумина и се трудат да ги избегнат. Сепак, дури и некои наводни заштитни мерки може да се покажат како потенцијален ризик по здравјето.

На повеќето луѓе веројатно им се непријатни јавните тоалети бидејќи нивната чистота е доведена во прашање. Некои се обидуваат да се заштитат од можни бактерии така што ќе го покријат тоалетното седиште со тоалетна хартија. Сепак, експертите предупредуваат дека тоа всушност може да има спротивен ефект.

Зошто не треба да ставате тоалетна хартија на тоалетната школка?

Причината за тоа е што површината на тоалетната хартија е особено привлечна за бактериите. Ако капакот на тоалетот остане отворен за време на чистењето, фекалните бактерии може да се шират во воздухот, а потоа да се населат на тоалетната хартија. Истражувањата покажаа дека при секое испирање, илјадници ситни капки, наречени и аеросоли, се креваат од тоалетната школка и се шират до 100 сантиметри над неа, пренесува списанието Fenix.

Во јавните тоалети, капакот на тоалетот обично се остава отворен, па дури и го нема, што значи дека секогаш кога ќе се испушти казанчето, патогените може повторно да се шират и да се заробат во влакната од тоалетната хартија. Покрај тоа, постои голема веројатност дека хартијата е веќе контаминирана пред да ја ставите на тоалетното седиште.

Алтернатива за заштита од патогени

За чистење на тоалетното седиште, постои алтернатива за користење на тоалетна хартија: марамчиња за еднократна употреба или за дезинфекција.

Со цел да се спречи преносот на можни бактерии во јавните тоалети, се препорачува да се почитуваат едноставни хигиенски правила. Важна мерка е темелно миење на рацете по користење на тоалетот.

Исто така, во јавните тоалети, откако ќе ги измиете рацете, можете да ја затворите славината со марамче за еднократна употреба, а при излегување избришете ја рачката со крпа за еднократна употреба или со лактот. Овие едноставни мерки на претпазливост ќе помогнат да се намали преносот на бактерии.

Извор: Najzena.alo.rs