Велигденска погача: Најлесна подготовка досега, ова буквално може да го направи и дете (РЕЦЕПТ)

Фото:  Printscreen/youtube/kuhinja valentina mašković

Традицијата налага на Велигден да се подготви мека и сочна погача, а овој рецепт мора да го запишете

Состојки:

800-850 грама брашно

200 мл јогурт

200 мл вода

1 јајце

100 мл масло

1 лажичка шеќер

1,5 лажички сол

30-40 гр. квасец

250 гр. путер или маргарин за премачкување

1 јајце за премачкување, сусам, лен

Подготовка: 

Од горенаведените состојки замесете мазно тесто и оставете го да нарасне околу половина час. Потоа на малку масло премесете го тестото и поделете го на 10-тина топчиња. Развлечете ги топчињата, а потоа убаво премачкајте ги со путер и оставете го тестото да одмори. Погачата украсете ја по желба, а потоа ставете ја во тавче. Се пече во загреана рерна на 200 Целзиусови степени, а по 15 минути намалете ја температурата на 180 Целзиусови степени и печете уште 30 минути.


Извор: stil.kurir.rs