Во кисел организам настануваат најтешките болести: Доктор Иванов открива како со 4 бадеми може да го излечите желудникот, а еве што кажа за сода бикарборна
Како преку исхраната да ја постигнете основноста на телото, помага ли во тоа сода бикарбоната, како што тврдат многумина?
За тоа се водеа многу полемики, но многу прашања останаа отворени. За влијанието на храната врз киселоста на организмот, како и за автофагијата како природен процес зборува д-р Драган Иванов, специјалист по интерна медицина.
„Да те научам како да јадеш чоколадо. Земаш чоколадо за готвење, темно чоколадо, земаш една коцка и три минути таа коцка се топи во устата, како бонбонa. Потоа ја земаме другата половина од коцката и пак така цицаме. Чувството на сладост е во устата, а не во стомакот. И колку подолго остануваат тие мали количини во устата, чувството на сладост ќе биде присутно како да сме јаделе две-три коцки чоколадо“, рече доктор Иванов.
Колку пати неделно е прифатливо да се јаде месо за да не се оптоварува стомакот?
„Најидеални протеини се протеините од растително потекло. Знам дека реалноста е дека луѓето сакаат да јадат месо и сакаат да јадат месо, но во тој случај количината на месо треба да биде многу помала“, рече д-р Иванов, додавајќи дека заедно со месото треба да се консумира и зелен лиснат зеленчук. Екстремно е алкален и има основен ефект врз нашето тело.
Доктор Драган Иванов: „Се е лек и се е отров, разликата е во дозата“.
Лекарот забележува дека животинските хранливи материи се најголемите хранливи материи кои ја закиселуваат крвта и дека кога животинските протеини ќе влезат во телото, се добива „метаболичко ѓубре“ кое е исклучително кисело и го закиселува организмот.
Колку вода е потребно да се пие во текот на денот?
„Бубрезите играат клучна улога во регулацијата на киселинско-базната крв и на целиот организам. За да можат бубрезите да ги извлечат тие киселини, потребна им е вода и затоа треба да пиеме околу два литра течност секој ден“, рече доктор Иванов и се осврна на влијанието на автофагијата и нејзината моќна детонација.
„Автофагијата има моќно дејство во спречување на дебелина, отпорност на инсулин, дијабетес, заразни болести, кардиоваскуларни заболувања, регулација на липиди, освежување и детоксикација на организмот и слично“, рече доктор Иванов и додаде дека иако автофагијата е „моќен механизам треба да се користи“,но не е наменет за секого. Така, луѓето кои се неухранети, луѓето кои се на хемотерапија, децата во пубертет и трудниците, треба да избегнуваат автофагија.
Дали сода бикарбона е чудотворен пијалок кој може да ја врати алкалноста на телото?
„Мое мислење е дека сода бикарбона не е вистинскиот избор за алкализирање, односно за постигнување основен ефект и доведување на нашиот организам во основна состојба. Кога пиеме сода бикарбона, таа ќе се сретне со хлороводородна киселина во желудникот и автоматски ќе се користи таму. За да се вари храната, содржината на желудникот треба да биде со одредена киселост, ако додадеме сода бикарбона ќе ја неутрализираме киселината, особено протеините нема да можат да се сварат.
Микроорганизмите кои доаѓаат со храната нема да бидат убиени од хлороводородна киселина, така што сода бикарбона не е вистинското решение за мене. Ако сакаме да го алкализираме телото со пијалок, тогаш треба да пиеме сок од лимон и да го засладиме со мед. И лимонот и медот имаат позитивно основно влијание врз нашиот организам“, истакна интернистот.
Храна која може да ја зголеми алкалноста на телото:
– Лимон и друго овошје
– Јаткасти плодови
- Мед
– Зелен зеленчук
- Билки
– Просо, киноа, амарант
– Вода, чаеви, лимонада
- Кефир, јогурт, кисело млеко
– Авокадо, кокос, маслинки, семки
– Ладно цедени масла
Што е кисела, а што основна храна?
„Не е кисела храна која е кисела во устата, таа нема кисело дејство врз нашиот организам. Или храна која се кисели во чинијата пред да ја јадеме. Основна храна е киселиот лимон, речиси сите овошја, особено грозјето, лубениците, кајсиите, боровинките, праските, малините и другото овошје“, рече доктор Иванов.
Д-р Иванов посочи дека исхраната не треба да се заснова исклучиво на конзумирање на алкална храна, туку дека околу 75 проценти треба да биде алкална, а околу 25 проценти храна која има кисели метаболички производи. Како целта на оваа диета да е да се постигне рамнотежа помеѓу базите и киселините во нашето тело.
„Бадемот ми е омилен. Тоа е најалкално јаткасто овошје, односно јаткасто овошје. Ако некој има зголемена киселина во желудникот и стигне до четвртиот крајник, киселината ќе се неутрализира“, вели специјалистот по интерна медицина.
Свежите моркови и бадеми ја неутрализираат стомачната киселина
„Им велам на пациентите кои имаат гастритис секој ден да јадат петнаесет до триесет сирови бадеми, односно за појадок киселината ќе ви биде под контрола, нема да имате зголемена киселина и ќе се создадат услови за заздравување на гастритис, ерозија на гастричната слузница и чиреви. Можат да јадат бадеми и свежи моркови кои го имаат истиот ефект“, додаде д-р Иванов.
Дали на возрасен човек му треба млеко и како тоа влијае на состојбата на киселоста во телото?
„Мое мислење е дека млекото и млечните производи не се неопходни за возрасните. Главни извори на калциум се растителна храна, зеленчук, јаткасто овошје, цели зрна и мешунки, семки од тиква, лен, сето тоа се богати извори на калциум“, вели д-р Иванов.
Како изгледа правилниот пост кој носи придобивки за телото?
„Постот е нешто што е исклучително важно за нашето здравје. За време на пост за појадок треба има: овошје, интегрални житарки и јаткасти плодови. За ручек задолжително е салата, задолжително салата на почетокот на ручекот за да се поттикне лачењето на ензими и да се олесни варењето. По салатата следуваат грав, компири, печурки, зелка, кељ, а од него треба да направите ручек. Вечера - по можност ништо, а ако некој сака да вечера, таа вечера да биде што е можно порано и што полесна“, препорача доктор Иванов.
„Постот делува превентивно на сите современи болести. Човекот кој пости ќе се чувствува посреќен, почист и ќе се создадат поволни услови за она што е највозвишено кај човекот, а тоа е неговата духовна сфера“, заклучи доктор Иванов.
Фото: Принтскрин
Извор: Beautehealthy.com