Заборавете на мимоза и руска, БОНАПАРТА салатата е предјадење за слави и празници: Ќе биде хит на секоја трпеза

Добивај вести на Viber

Кремастите, шарени салати се омилен дел од празничната или славската трпеза на многумина. Руската салата и салатата мимоза веќе имаат култен статус во многу домаќинства, но доколку сакате да го промените менито на вашата трпеза и сепак да послужите нешто такво вкусно, имаме одлична идеја!

Станува збор за салатата „Бонапарта“ која се прави на сличен начин како салатата со мимоза, но со различни и поинтересни состојки. Овде главна улога се печурките и пилешкото месо, но е подеднакво украсна како и гореспоменатата мимоза.

И додека подготовката на оваа неодолива салата трае малку време, сепак е многу едноставна, а резултатот е обилно, многу вкусно предјадење кое ќе ги натера сите да го побараат рецептот. Исто така, наместо во стаклен сад, оваа салата можете да ја направите во форма на торта, во соодветен калап.

Потребни состојки:

*500 грама пилешко филе

*300 грама печурки

*2 моркови

*300 грама сирење

*4 јајца

*3 компири

*1 до 2 главици кромид

*200 грама мајонез

*сол, бибер - по вкус

*1 до 2 лажици масло


Подготовка:

1. Сварете го пилешкото филе. Измијте ги морковите и компирите, па ставете ги да се варат (со кората). Исто така, треба да се сварат јајцата. Кога филето ќе се свари и излади, исечете го на коцки.

Сварените и изладени компири излупете ги, па исечкајте ги на коцки. Сварениот и изладен морков излупете го, па изрендајте го.

Излупете ги и изрендајте ги јајцата.

2. Печурките исечкајте ги на тенки кришки. Кромидот ситно се сечка, па се пржи во тавче додека не добие златна арома, а потоа се додаваат печурките. Сè заедно пропржете неколку минути.


3. Кога ќе ги подготвите сите состојки, започнува подготовката.

На дното на голем, стаклен сад се ставаат компири, посолен и побиберен по желба. Ставете ги печурките на слој од компири и покријте ги со слој мајонез.

Потоа додадете го исеченото пилешко филе, исто така посолено и побиберено по желба. Врз филето се ставаат рендани моркови, а морковите се премачкуваат со слој мајонез.

Потоа се става слој со рендани јајца кои исто така се премачкуваат со малку мајонез. Последниот слој е рендано сирење, кое исто така ќе ја украси салатата.

Пријатен апетит!