Законот убива, а не абортусот: Жените бараат правда

И покрај шпекулациите дека одредени делови од предлогот за нов закон за абортус во Полска ќе бидат преиспитани, Уставниот суд завчера ја прогласи својата пресуда за уставна дека ќе стапи на сила нова, досега најригорозна забрана, според која фетусот не може да се абортира дури и кога е оштетен, туку само во случаи кога жена е силувана, бременоста се случила со инцест или животот на жената е загрозен.

Пред неколку месеци, кога беше објавено ова заострување на еден од веќе најстрогите закони во светот, илјадници жени излегоа на улиците низ Полска барајќи правда, барајќи надмоќ над своите тела и одлуки. Овие беа едни од најмасовните протести во историјата на полското модерно општество, а овие денови тие продолжуваат повторно. Организацијата „Штрајк Кобиет“, во која жените заеднички се обидуваат да го вратат долго освоеното право, повикува на повторно окупирање на улиците.

Државата им го одзема правото на избор на жените во Полска и ги остави на цедило. Поради целата ситуација, оваа земја има многу голем број на нелегални абортуси што се вршат на годишно ниво, кои се опасни за животот на жените, а често тие завршуваат со смрт. Се проценува дека помеѓу 120.000 и 200.000 жени од Полска користат такви немедицински и аматерски процедури секоја година. Многу од нив патуваат во околните земји за да ја извршат постапката, но оваа практика ги изоставува жените кои се во потешка финансиска состојба или оние кои немаат пристап до информации (живеат во помали градови или села).

Бројот што исто така останува скриен е оној на жените кои се принудени да раѓаат деца со попреченост и кои немаат финансиски средства да се грижат за нив, а честопати дури ни партнер кој би бил вклучен во грижата. Парадоксот е што овој закон е донесен токму поради статистиката - за да се забрза растот на наталитетот, но бројките што се добиваат главно се завиткани во црно.


Законот убива, а не абортусот.

Иако абортусот е строго легален кај нас, не можеме мирно да ги читаме вестите за судбината на жените во Полска. Како прво, поради сестринската солидарност и меѓусебниот гнев, но и поради честите бранови на десничарски струи на овие простори. Да се ​​потсетиме само на осумдесеттите и настаните над оградата. Се проценува дека помеѓу 1965 и 1989 година, смртноста кај мајките се зголеми двојно во Романија и дека 10.000 жени од Романија ги загубија своите животи во текот на осумдесеттите години од минатиот век поради небезбедни абортуси. Да се ​​потсетиме и на хрватската иницијатива #prekinimošutnju (#дајапрекинеметишината), каде жените сведочеа дека абортусите им биле намерно извршени без анестезија.


Сепак, она што инспирира надеж е дека жените станаа посвесни за своите права и тела. Стануваме сè погласни (и лути) кога станува збор за лагите, но исто така и кога станува збор за отстранување на стигмата од темите што се однесуваат на нашето здравје и тело. Заради сето ова, ние сме со жените во Полска со сето срце и ум, до крајот на борбата и победата, а победата е единствената целосна легализација на нешто за што се боревме одамна - безбеден и бесплатен абортус.


Фото: Инстаграм/ strajk_kobiet

Можеби ќе ве интересира:

Два абортуси, болка и разочарување: Оваа жена помина низ пекол