Д-р Верослава Станковиќ: 2 овошја со кои не смеете да претерате во текот на летото, полни се со шеќер - дебелината е неизбежна

Добивај вести на Viber

Фото: PrintscreenInstagram/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Нутриционистот д-р Верослава Станковиќ објаснува колку овошје и зеленчук треба да јадеме, што содржи најмногу шеќер и вода и зошто не треба да пиеме само вода од чешма

Во текот на летото, овошјето и зеленчукот се незаменливи на нашето мени, најмногу затоа што тогаш се во сезона, но и затоа што претпочитаме свежа храна поради жештината.

Овошјето и зеленчукот се полни со витамини, минерали, влакна и се одлични за здравјето, но тоа не значи дека можеме да ги јадеме во неограничени количини, бидејќи сепак содржат шеќер. Тоа е деликатес од природата со кој не треба да се претерува.

„Околу 200 грама овошје дневно е сосема доволно, со таа количина добиваме доволно количество од сите потребни минерали и диетални влакна. Ако зборуваме за сокови, свежо цедени, тоа е количина од 120 до 150 милилитри на ден, не повеќе. Зеленчук минимум 400 грама, односно четири порции. Зеленчукот нема шеќер, содржи минерали и диетални влакна, кои се неопходни за здравјето на целиот организам“, рече специјалистот за исхрана д-р Верослава Станковиќ во Утринската програма на РТС.

Докторката ги објасни и последиците од прекумерното внесување овошје.

„Доколку временскиот интервал во кој консумирате голема количина е подолг, може да дојде до промена на гликорегулацијата, односно зголемување на гликемијата и затоа со текот на времето може да доведе до дебелина, хиперинсулинемија и дијабетес тип 2. "

Откри и кое овошје содржи најмногу шеќер.

„Најмногу шеќер содржат сливите и грозјето. Што се однесува до лубеницата и дињата, неверојатно е што лубеницата има повисок гликемиски индекс од дињата, а дињата е очигледно послатка, но повторно има помалку вода од лубеницата, затоа можеби препорака за консумација на диња, која има поголема хранлива вредност во споредба со лубеницата“.

Специјалистот за исхрана објасни и кои плодови потешко се варат и зошто.

„Сливите и крушите се овошја кои потешко се варат бидејќи имаат поголемо количество на диетални влакна. Инаку, тие се исклучително здрави плодови. Што се однесува до кајсиите, праските и двете се обоени плодови кои имаат голема количина на бета каротен и други фитонутриенти кои имаат антиоксидантна улога. Не би ја заобиколила капината, јагодата веќе помина, малината, сите оние бобинки кои се премногу богати со фитонутриенти, помагаат во борбата против карцином, со слободните радикали, за зајакнување на имунитетот“.

Д-р Станковиќ истакнува дека е исклучително важно во текот на годината да се консумираат два и пол до три литри вода дневно, а во лето уште повеќе доколку се зголеми физичката активност.

Сепак, таа советува дека не треба секогаш да пиеме само вода од чешма.

„Не треба постојано да пиете вода од чешма, туку понекогаш и минерална, бидејќи во текот на летните месеци губиме голема количина на електролити, натриум и калиум, а тоа можеме да го добиеме преку таа вода ако не јадеме некои супи и чорби. Што се однесува до овошјето, лубеницата е овошјето што содржи најмногу вода, меѓу зеленчукот се краставицата и доматот, но краставицата може да ја надополни нашата вода и да ја намали жедта за краток временски период“.

Специјалистката за исхрана на крајот објасни дали и колку ладната храна ни помага да се разладиме и што најмногу ни помага на вакво топло време.

- Претерано ладната храна не го лади телото. Тука имаме физиолошки ефект, кога јадеме ладна храна, нашето тело се обидува да ја зголеми телесната температура, а потоа се загрева. Сепак, овие намирници не можеме ни да ги чуваме на собна температура бидејќи е доста висока, доведува до развој на бактерии. Значи, разладената храна е идеална за овие временски интервали, особено млечните производи, јогуртот, кефирот, киселото млеко, а понекогаш и слаткото млеко може да се излади“, вели таа.

Извор: stil.kurir.rs