Ако вака пиете Витамин Д, бадијала фрлате пари: Од овие работи зависи дали ќе се задржи во вашето тело

Додатоците на витамин Д не се магични апчиња, а за да може телото да користи што повеќе од овој витамин, мора да се создадат оптимални услови во дигестивниот систем, особено во тенкото црево.

Ако земате додаток на витамин Д, можеби ќе помислите дека сте го „решиле проблемот“ со тоа што трошите пари и почнавте да го пиете секој ден. Но, тоа е далеку од вистината!

Овие четири работи се клучни за телото да апсорбира што повеќе витамин Д! Многумина не ни знаат колку е ова важно! Пребиотските влакна се омилена храна на нашиот микробиом, а нивното внесување гарантира дека ќе функционира токму онака како што треба. Овошјето, зеленчукот, мешунките и семките се храна богата со влакна што треба да ги јадете секој ден.

Пијте витамин со квалитетни масти

Витаминот Д е растворлив во масти, поради што суплементот често ќе биде во форма на капсула што содржи некој вид масло. Важно е маснотиите да бидат квалитетни, па дури и ако земате витамин Д во форма на „суво“ апче, земете со него и малку маслиново масло. Телото ќе апсорбира 32 проценти повеќе!

Земете пробиотик

На овој начин ќе му обезбедите на телото се што му е потребно за микробиомот оптимално да функционира. Во телото има меѓу 300 и 500 видови на микроорганизми, од кои секој има свои „желби“, но секој сака пробиотици.

Внесување на магнезиум

Овој минерал е клучен за употребата на витаминот Д во организмот. Ако немате доволно магнезиум, трошите бадијала пари на додаток на витамин Д! Магнезиумот е неопходен за циркулација на витаминот и негово врзување за ткивата.