Анемија кај деца – како да се препознае и излечи

Анемија е состојба при која бројот на црвени крвни клетки во телото е намалено под нормалната граница. Црвените крвни клетки ( еритроцити) се исполнети со хемоглобин, специјален пигментен протеин кој има способност да се врзе за кислород и да го пренесе преку крвта до сите клетки во телото. Кај децата, во состојба на константен раст и развој, има потреба од кислород до сите органи, па намален број на црвени крвни клетки може да предизвика стрес врз телото на детето. Најчеста причина кај децата за појава на анемија е намален внес на железо со исхраната. Заради тоа имаме намален број на црвени крвни клетки, бидејки еден од главните компоненти на хемоглобинот кој е составен дел од црвените крвни клетки е железото. Поточно, железото во хемоглобинот е тој што се врзува за кислородот и се транспортира преку крвта до сите клетки. Овој тип на анемија се нарекува железо дефицитна анемија и е најчеста анемија кај мали деца.

Како да препознаете симптоми на анемија кај децата?Рани симптоми кои се појавуваат кај децата се: појава на бледа или жолта пребоеност на кожата, бледа уста и образи, ноктите може да изгледаат помалку розеви него обично, детето е иритабилно, малаксано и почесто и подолго спие, побрзо се уморува, има недостаток на енергија, губиток на фокус и намалена способност за учење. Додека деца со изразена анемија може да имаат дополнително: чувство на недостаток на воздух, забрзана работа на срцето, отекување на рацете и нозете, вртоглавица и губиток на свест.
  Децата со анемија предизвикана од недостаток на железо можат да се забележат како јадат мраз, земја, креда, хартија, картон или брашно. Ова однесување е наречено “pica” и тоа може да доведе до опстипација. Кај овие деца, ова однесување обично запира откако анемијата ке биде третирана со суплементи на железо.Деца со хронична железо дефицитна анемија може да доведе до перманентно оштетување на растот и развојот. Во најголем процент од случаите, обична крвна слика може да ни укаже на дијагнозата.


Како може да превенираме да нашите деца не развијат анемија?

Преку воспоставување на добро избалансирана исхрана и суплементација на железо.  Децата до 12 месеци не треба да пијат кравјо млеко, бидејки со давање на кравјо млеко можеме да го намалиме нивото на железо апсорбирано во цревата ( железото се врзува за млекото и се исфрла преку столицата).Во случај на доење,според Американската Академија за Педијатрија, секое доенче треба да зема суплементи на железо во форма на сируп и тоа 1мг/1кг/ден.Доенчињата треба да земаат суплементи на железо се додека не почнат да внесуваат храна богата со железо , околу 6тиот месец.  Кога новороденото не се дои, и пие вештачко адаптирано млеко, исто така мора да зема суплементација на железо од неговото раѓање.Кај поголеми деца пак, исхраната мора да биде избалансирана и да содржи и железо. Продукти кои содржат железо се: јаткасти плодови, житарки, црвено месо, жолчка од јајце, компир, домат, грав и грозје. Дел од секојдневната исхрана мора да биде и витаминот Ц, кој може да го најдеме во голем дел од овошјето и зеленчукот, бидејки тој е одговорен за апсопцијата на железото во цревата.

Ферохел е сирупкој содржи железо кој е одличен при превенција и третман на анемија. Во 1 мл сируп има 1мг железо во форма на железо бисглицинат кој е одлична форма докажана со студии дека постигнува добра апсропција во цревата. Со самото пакување има и капаче каде можеме да си ја измериме дозата.Деца до 18 година треба да земаат 10мл од сирупот, додека жените во бременост, за време на доење и сите возрасни кои имаат железо дефицитна анемија треба да земаат по 15мл од сирупот.

Мр.Фарм.Лидија Пешталеска Николоска

*пр објава