Автофагијата ја споредуваат со рамазанскиот пост, но нутриционисти велат дека има значајна разлика: Има сериозен ризик ако не обратите внимание на ова

Интермитентно постење или автофагија моментално е еден од најпопуларните светски трендови за здравје и фитнес. Луѓето го користат за губење на тежината, подобрување на нивното здравје и нивниот начин на живот. Иако многу студии досега покажаа дека автофагијата има бројни позитивни ефекти врз телото и мозокот, Американското здружение за срце во Чикаго сега го тврди спротивното.

Често се вели дека храната може да биде најдобриот лек доколку исхраната е урамнотежена и храната е правилно избрана, но многу експерти и диететичари тврдат дека периодичното постење може да биде подеднакво здраво. Меѓутоа, Американското здружение за срце во Чикаго сега наведува дека оние кои практикуваат интермитентен пост имаат дури 91 отсто поголеми шанси да развијат кардиоваскуларни болести.

- Тие податоци се спектакуларни, малку попретерани и не верувајте во се што ќе добиете како информација. Во рок од 8 часа треба да јадете храна која е прилагодена на вас, односно доколку има некои ситни здравствени проблеми или тегоби или во зависност од полот, возраста и начинот на живот соодветно се прилагодува, вели нутриционистката Бранка Мирковиќ.

Ненад Акшиќ е еден од поддржувачите на автофагијата, а како што вели за 6-те месеци што ја користи оваа програма забележал значителни резултати.

-Почнав во март минатата година, ја терав до септември, тоа се шест месеци, ослабев 17 килограми и секако се чувствував подобро секоја недела, со секој нов резултат, бидејќи тоа е мотивација и полесно се живее. Бев многу недисциплиниран и тогаш успеав да изградам рутина и начин на живот, поинаков начин на размислување, што по тие шест месеци престанав со тоа и почнав да тренирам, вели Ненад Акшиќ.

Иако нутриционистите истакнуваат дека автофагијата може да биде добра за организмот, треба да знаете дека таа не е наменета за секого, а подготовката е неопходна.

- Дијабетичари, бубрежно болни, некои групи кардиоваскуларни пациенти, но тоа се оние со веќе утврдени проблеми, кои се на терапија, трудници, деца во развој. Особено не се препорачува да јадеме што сакаме, колку што сакаме во тие осум часа. Никаде не пишува и не се препорачува. Тоа е своевидна изведена верзија на оние кои сакаат да јадат, па ја адаптирале и автофагијата, истакнува нутриционистот Бранка Мирковиќ.

Ненад Акшиќ додава дека на почетокот не било лесно, туку дека токму тоа му била целта да истрае за да ги постави темелите за поздрав начин на живот.

- На почетокот е тешко, потребни се околу две недели телото да се навикне, во мојот случај. Мора да се откажете од алкохолот и газираните пијалоци, а јас ги консумирав многу и морав да се откажам. Така ми беше полесно и го оставив лебот, а исто така не јадев надвор, туку во тие осум часа се трудев да јадам што е можно поздраво, варено.

Многумина периодичниот пост го споредуваат со рамазанскиот пост, но нутриционистите објаснуваат дека има значајна разлика затоа што за време на овој пост не се консумира вода, а храната се консумира исклучиво навечер. Како што велат, ако и двете се изведуваат правилно од здравствен аспект, тоа е добро за целокупното здравје на организмот.


Izvor: zena.blic.rs

foto: freepik